2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Új bázisiskola BerettyóújfalubanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-24 16:01:52
Berettyóújfalu - A vöröskeresztes alapeszmék és az iskola nevelési értékei találkoznak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.

Kezdetektõl, az iskola megalakulása óta, segítettek, amikor hívta õket a Vöröskereszt. Gyûjtöttek adományt – a vörösiszap-katasztrófa és a japán cunami áldozatainak is –, jeleskedtek az elsõsegélynyújtásban, s megszervezték képzését az iskolában. Minden alkalommal a Vöröskeresztbe helyezték bizalmukat, hogy adományaikat célba juttassák.

berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményt 2011. október 10-én a Magyar IfjúságiVöröskereszt bázisiskolájává avatták.

Beépítik

Bázisiskola programját 2001-ben indította el az ifjúsági szervezet. A címet elnyerõ intézmények beépítik a vöröskeresztes alapelveket a nevelésbe, oktatásba és teljesítik az elõírt követelményeket. Például a diákok elsõsegélynyújtást tanulnak, közösségi, humanitárius szerepet vállalnak.

– A bázisiskolai feladatok és nevelési értékeink egybecsengenek, erõsítik egymást, így többet tudunk adni a gyerekeknek. Fókuszáltabban hatunk, amikor a karitatív tevékenységre, az önzetlen segítségnyújtásra, az önkéntességre és az egészséges életmódra neveljük a diákokat. Utóbbihoz társul iskolánk Éljünk egészségesen, óvjuk környezetünket! címû programja. A tagtoborzás jól sikerült, közel 300 diák lépett be a Vöröskeresztbe – mondta el érdeklõdésünkre Kovács Zoltán igazgató.

Társszervezõként

Szorosabb együttmûködésben 5-6 éve dolgoztak a Magyar Vöröskereszttelazután, hogy a Hajdú-Bihar megyei szervezet az iskolát kérte fel, adjon otthont a Kistérségi elsõsegélynyújtó versenynek. Végül nem csak helyszínné vált a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, hanem társszervezõvé is. Sõt, ekkor indult az elsõsegélynyújtó szakkör az iskolában szakértõvel, elsõsegélynyújtó orvossal. Idõvel megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy bázisai lehetnének a Vöröskeresztnek – idézte fel az elõzményeket az igazgató.

– A Rákóczi Ferenc Általános Iskola évek óta bázisa a Vöröskeresztnek, mostantól hivatalosan is elismerjük kiemelkedõ, megbízható munkáját – fûzte hozzá Ujvárosy Andrásné, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. Mint elmondta, a Magyar Vöröskereszt örömmel fogadja, hogy Berettyóújfalu intézményei nyitottak az ifjúsági vöröskereszt programjaira. Néhány hónappal ezelõtt ugyanis bázisóvodát avattak a városban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!