2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
OKSZ: maradjon meg az étkezési utalványok jelenlegi rendszereForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-26 14:27:33
Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) – A kereskedõk szerint nincs szükség az étkezési utalványok felhasználásának változtatására, az élelmiszerbolti beváltás korlátozására. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) megítélése szerint a jelenlegi utalványrendszer szolgálja legjobban az étkezési utalványokat felhasználó munkavállalók érdekeit.

Az OKSZ a szerdai közleményében emlékeztet, hogy a szövetség teljes mértékben támogatta a kormánynak azt a döntését, hogy 2011-ben a béren kívüli juttatások keretében egységes étkezési utalvány adására legyen lehetõség, felhagyva a meleg és a hideg utalványok régebbi megkülönböztetésével.

Döntõ kérdés a rendszer célja: adókedvezménnyel segítsék a munkavállalók munkahelyi, munkaidõ alatti étkezését. Meghatározó eleme továbbá a jelenlegi rendszernek, hogy a munkavállaló szabadon választhat az utalványbeváltásban az élelmiszerüzlet és a vendéglátóhely között.

A munkavállalók zöme otthonról hozott, vagy élelmiszerüzletben vásárolt élelmet fogyaszt a munkaidõ alatt, vagy azért, mert a munkahelyek többségében, vagy éppen közelében nincs meleg étkeztetési lehetõség, illetve a tapasztalatok szerint a nehéz helyzetben élõ, kispénzû munkavállalók a drágább vendéglátóhelyek helyett az élelmiszerboltokban váltják be utalványaikat.

Az étkezési utalvány bolti beváltásának korlátozása az alkalmazottaknál jövedelemcsökkenést is okozhat – érvel az OKSZ. Mivel az utalványjuttatás “olcsóbb” a bérnél, így nem véletlen, hogy a vállalkozások élnek ezzel a lehetõséggel, kérdéses azonban, hogy 2012-ben is megéri-e majd nekik. A kisvállalkozások sok esetben csak úgy tudnak a minimálbérnél többet adni alkalmazottaiknak, ha a cafeteria-rendszer lehetõségeit használják ki, ahol éppen a bolti és vendéglátóhely között szabadon választható étkezési utalvány a legnépszerûbb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!