2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Munka törvénykönyve – Régiónként eltérõ minimálbér?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-04 13:06:04
Budapest, 2011. november 3., csütörtök (MTI) – Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány régiónként, földrajzi térségenként eltérõ összegû minimálbért állapítson meg, márpedig a munka törvénykönyvére vonatkozó javaslat erre lehetõséget ad.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón rámutatott: a munka törvénykönyvének az Országgyûlés elõtt lévõ tervezete lehetõséget adna arra, hogy a kormány az egyes földrajzi területek munkaerõ-piaci sajátosságait figyelembe véve állapítsa meg a kötelezõ legkisebb munkabér összegét. A törvényjavaslat – indoklása szerint – a földrajzi területenként eltérõ minimálbér megállapítását engedélyezné.

A szocialista politikus elmondta: félõ, hogy ez nem azt eredményezi majd, hogy a leghátrányosabb helyzetû térségekben jövõre 92 ezer forintnál magasabb lesz a minimálbér, hanem ismét az ott élõk járnak majd rosszabbul.

Gúr Nándor szerint ez a lépés illeszkedne a kormány igazságtalan gazdaság- és társadalompolitikájába, noha az MSZP megítélése szerint arra volna szükség, hogy járulékcsökkentéssel segítsék a foglalkoztatás bõvítését, a leghátrányosabb helyzetû térségekben pedig járulékkedvezménnyel, esetenként járulékmentességgel segítsék azokat, akik vállalják, hogy az eddiginél több embernek adnak munkát. A szocialista képviselõ hozzátette: ez a megoldás – a kormány által javasolt régiós minimálbérrel szemben – nemcsak a minimálbér emelését nehezen kigazdálkodó vállalkozásoknak kedvezne, hanem az embereknek is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!