2024. április 27. Szombat, Zita.
 
MMOSZ: a cégek többsége nem támogatja a kötelezõ bérkonvergenciátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-22 15:15:16
Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) – A kötelezõ bérkonvergenciával a vállalatok több mint kétharmada egyáltalán nem ért egyet, durva beavatkozásnak tartják stratégiai döntéseikbe, költségeikbe, s akkor sem támogatják, ha az állam egy részét vagy teljes egészét kompenzálná – derül ki a Magyar Munkaerõ-kölcsönzõk Országos Szövetsége (MMOSZ) által félszáz kölcsönvevõ cég körében végzett felmérésbõl.

A kutatás szerint a minimálbér bejelentett 78 ezer forintról 92 ezer forintra történõ emelése, valamint a garantált bérminimum emelkedése valamennyi válaszadó cégre hatással lesz: a vállalatok körülbelül egyötödénél a létszám legalább 70 százalékánál szükséges a módosítás, s további 15-20 százaléknál az állomány 40 százalékának kell jelentõsen bért emelni: átlagosan minden második dolgozó után többletköltséget jelent jövõre.

Az emeléssel a cégek 2,7 százaléka ért egyet, ami a szövetség szerint elenyészõ arány.

A közlemény szerint a válaszadók 56,5 százaléka jelezte, hogy a minimálbér és garantált bérminimum tervezett megemelését, a körülbelül minimum 20 százalékos bér-, járulékemelkedést egyáltalán nem tudja kigazdálkodni.

Nincsen rá kerete, ezért a következõ lépéseket teszik majd: 30,4 százalékuk leépíti a létszámot, 30,3 százalékuk béreket csökkent, 15,2 százaléka elhalasztja az esedékes létszámfelvételeket. További 24,1 százalék nem csökkent létszámot és bért, azaz nem hoz drasztikus intézkedést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!