2024. április 27. Szombat, Zita.
 
„Az egyik legszigorúbb elvárás: a megfelelõ fizikai és pszichikai alkalmasság”Forrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-24 14:20:16
Interjú Györgyfi Sándor tûzoltó õrnaggyal, a Berettyóújfalui Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóság parancsnokával, a Hajdú-Bihar Megyei Tûzoltó Szövetség elnökével

- A közvélekedés úgy tartja, akkor dolgoznak jól a tûzoltók, ha „nem dolgoznak”. Egyet ért Ön ezzel?

- Valóban így van. Jelenleg a tûzoltóság három feladatkört lát el: tûzmegelõzést, tûzoltást és mûszaki mentést, valamint tûzvizsgálatot. Ha az elsõt jól végeztük, akkor a lakosság és a gazdasági szereplõk tájékozottak, valóban kevesebb tûz keletkezik. Ugyanakkor az utóbbi évek klímaváltozásának – globális felmelegedés – következtében jóval nagyobb számban vonulunk mûszaki mentésekhez. Míg korábban az arány kétharmad tûzeset, egyharmad mûszaki mentés volt, mára ez az arány megfordult. Ennek oka a motorizáció nagyfokú elterjedésével is magyarázható.

- Mi a különbség a hivatásos és az önkéntes tûzoltóság között?

- A hivatásos tûzoltóságokon hivatásos állományviszonyban lévõ, profi tûzoltók dolgoznak fõállásban, 24/48 órás váltásban, heti 48 órás munkaidõ keretben. Az önkéntes tûzoltóságok, mint pl. Komádiban, részben a Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozó munkavállalókkal és önkéntes segítõkkel mûködnek, köztestületi formában, a fenntartó önkormányzat támogatásában. Ezen kívül léteznek önkormányzati tûzoltó egyesületek, amelyekben csak önkéntes segítõk vannak, akik munkaidejükön túl végzik ezt a tevékenységet. Ilyen van pl. Szentpéterszegen.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki tûzoltó lehessen?

- Elsõsorban megfelelõ fizikai és pszichikai alkalmasság, amely a fegyveres rendvédelmi szervek – rendõrség, honvédség, tûzoltóság – közül az egyik legszigorúbb elvárás. Nem lehet semmilyen betegség, pl. allergia, szemromlás, de az is kizáró ok, ha valaki fél a kígyótól.

- Milyen végzettséggel kell rendelkeznie a jelentkezõnek?

- Legalább szakmunkás végzettség szükségeltetik, de mivel az elõmenetelhez szükséges tanfolyamok érettségihez kötöttek, ezért nálunk csak érettségizett férfiakat veszünk fel.

- Parancsnokként mekkora állományért felel?

- 51 vonulós tûzoltónk van, akiket egy hivatali munkaidõben dolgozó osztályvezetõ irányít. A tûzmegelõzési osztály 3 fõs. Három közalkalmazottunk van, két hivatásos tiszt pedig az ügyviteli feladatokat végzi. Összesen tehát, velem együtt, 61 fõ alkotja a berettyóújfalui tûzoltóság személyi állományát.

- Amióta új helyükön, a Széchenyi utca végén van a bázisuk, mintha nem lennének annyira szem elõtt. Ez elõny vagy hátrány?

- A 3 éve átadott tûzoltó laktanyánk az elhelyezésünket minden tekintetben kielégíti. XXI. századi körülmények között végezhetjük munkánkat, kulturált az ügyfélfogadás, az eszközök és gépjármûvek korszerû szertárban vannak elhelyezve. A személyi állomány is kulturált körülmények között végezheti napi feladatait, elméleti, gyakorlati kiképzésük is jól megoldható. Ezen felül sportolási lehetõségeink is ideálisak, nagy konditeremmel, az udvaron pedig sportpályával rendelkezünk

- Parancsnokként mennyire vesz részt tényleges tûzoltásban?

- Én, illetve a mentési és tûzoltási osztályvezetõm, felváltva 24 órás készenlétben vagyunk, mivel a magasabb fokozatú tûz- és káresetekhez vonulnunk kell. Akkor van magasabb fokozat, ha más, szomszédos tûzoltóság is segítséget nyújt nekünk. Amint kiérkezünk az ilyen esetekhez, az irányítás a feladatunk, és mi felelünk a szakszerû feladat végrehajtásáért. Természetesen, nemcsak a kiemelt fokozatú esetekben, hanem a kiemelt esetekben is kimegyünk. Így pl. nemcsak tûzesetekhez, hanem súlyosabb balesetekhez is kivonulunk. Utóbbira sokáig emlékezetes marad a tavalyi moldáv buszbaleset, amikor is a biharkeresztesi felüljárón egy mikrobusz kamionnal ütközött, s tíz személybõl 9 szörnyet halt. Idén pedig Vekerd és Furta között nagy kiterjedésû, 4-es fokozatú tûzeset volt, ahová nyolc tûzoltó kocsi vonult ki a Nemzeti Park területén keletkezett legelõ és erdõtûz eloltásához.

- Mindig is tûzoltó szeretett volna lenni?

- Keresztapám volt tûzoltó, rajta keresztül keresett meg Kerek Antal, akkori parancsnok, mondván, hogy diplomásokat keresnek. Mostani helyettesemmel, Aszalós Sándor tûzoltó alezredessel jelentkeztünk is. 1996. január 1-én kerültem állományba. Egyébként villamosmérnökként végeztem a Kandó Kálmán Mûszaki Fõiskolán 1992-ben, 4 évig pedig itt helyben, az ILS Nyelviskolában dolgoztam, ahol elkezdtem a mérnöktanári végzettség megszerzését, illetve társalgási szinten beszélem az angolt. A tûzoltóságon töltött idõszak elején közgazdász szakmérnöki diplomát szereztem. 2001. január 1-tõl nevezett ki a helyi képviselõ testület, azóta látom el a parancsnoki teendõket. 2001 szeptemberében nõsültem, feleségem szintén helybeli, pedagógus létére, kozmetikusként dolgozik. Két fiunk van, mindketten óvodások. Családom mindenben támogat, türelmükkel, megértésükkel segítenek a háttérbõl.

- Milyen változásokon ment keresztül a tûzoltóság az elmúlt másfél évtizedben?

- Az állomány teljesen kicserélõdött, az akkoriakból mindössze öten vagyunk. 2008-ban 14 fõvel bõvült a létszám, átlagéletkorunk 30 év körül van. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy a megyében az egyik legképzettebb állománnyal rendelkezünk. Az évek során sikerült a vezetõi utánpótlást kinevelni, több diplomásunk van, még a vonulós tûzoltók között is! Tûzoltóink több tanfolyamot végeztek, pl. ipari alpinista, búvár, egyéb szakmai tanfolyamot (gépkezelõi). Gépkocsivezetõink minden kategóriában jogosítványt szereztek. Minden évben jelentõs összegeket fordítottunk továbbképzésre. Nagy hangsúlyt fektettünk a civil kapcsolatok építésére is, városunk civil szervezeteivel jó az együttmûködés. Saját tûzoltó egyesületet alapítottunk, ennek keretén belül ifjúsági neveléssel és hagyományõrzéssel foglalkozunk. Ez alapozta meg a 2004-ben elõször megrendezett nemzetközi tûzoltó versenyt, ami azóta is töretlen sikernek örvend. Ennek köszönhetõen jelentõs nemzetközi kapcsolatokat sikerült kialakítani román, lengyel, szlovák, cseh, olasz tûzoltó bajtársainkkal.

- Az élet minden területén változások, átalakítások részesei vagyunk. Érinti-e ez a tûzoltóságot?

- 2012. január 1-tõl változás következik be a mi életünkben is, a tûzvédelmi törvény módosítása következtében. Hivatásos tûzoltósággá alakulunk, az önkormányzat helyett az államot képviselõ Belügyminisztérium lesz a fenntartónk. Az új állami tûzoltósági struktúra kialakítása most van kidolgozás alatt.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!