2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Átadták a Pálfi István emlékérmet és pályázati díjakatForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-29 11:45:48
Budapesten, a Duna Palotában, átadták az idei Pálfi István emlékérmet, melyet Michel Delebarre, a Területi Kohéziós Politikáért Felelõs Bizottság elnöke, az Európai Területi Társulás, EGTC Platform koordinátora vehetett át Rétvári Bencétõl, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárától. Az eseményen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Pálfi István özvegye, számos egykori és jelenlegi európai és magyar parlamenti képviselõ, polgármester Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébõl, Kárpátaljáról Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke. Megtisztelte jelentével az ünnepséget Jakab István, a parlament alelnöke, Miklóssy Ferenc, a Kereskedelmi és Iparkamara hajú-bihari elnöke, Kocsis Róbert, a megyei közgyûlés alelnöke is.

Rétvári Bence elmondta: a díj annak adható, aki tevékenységével kiemelkedõ módon hozzájárul az európai regionális együttmûködés fejlõdéséhez. Az idei díjazott, aki Dunkerque város polgármestere is immár 22 éve, a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységével évek óta elhivatottan vesz részt a területi együttmûködések elõremutató, hatékony és fenntartható szerepének erõsítésében.

Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítõ Szolgálatának – CESNI – fõtitkára a díjazottról elmondta: Michel Delebarre sokat tett a határon átívelõ együttmûködések érdekében, polgármesterként pedig városa fejlõdéséért. A díjazott megköszönte az elismerést, s elmondta: személyesen ismerte a képviselõt, akinek a nevét viselõ emlékérmet most megkapta. Pálfi István jól látta, hogy a jövõ a határokon átívelõ együttmûködésben van. Európa jövõje a határmenti térségeken múlik – szögezte le Michel Delebarre.

A Pálfi István díjat Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter alapította 2010-ben. A bronzból készült emlékérmet évente adományozza a miniszter egy személynek. Tavaly az elsõ emlékérmet Jan Olbrycht, lengyel európai néppárti képviselõ kapta.

A díjátadás után mini konferencia vette kezdetét a határon átnyúló kapcsolatokról. A megjelenteket köszöntõ Dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselõ, a Pálfi Istvánról elnevezett díj kapcsán elmondta: ez fõhajtás az õ tevékenysége, munkássága elõtt. „István csendes, nagyon komoly, szorgalmas ember volt, mellyel önkormányzati, magyar, majd európai parlamenti képviselõsége idején makacssága párosult. Nem volt hajlandó lemondani azokról, akik a határ másik oldalára születtek, Vallotta: nem szabad, hogy elválasszon a határ, hanem össze kell, hogy kösse a mindkét oldalán élõ embereket. Ez a makacssága tette sikeressé az õ munkásságát. A napjainkat meghatározó nemzetpolitika elõhírnöke volt Pálfi István. Európai parlamenti képviselõként ezzel a munkássággal kell szolgálnunk a határon átnyúló együttmûködéseket. Makacsság, szorgalom, kitartás – ez jellemezte István példamutató életmûvét” – fejezte be a méltatást a politikus.

Az elõadások után került sor a Pálfi István-pályázat díjainak átadására. A 35 éven aluliaknak meghirdetett pályázaton olyan felsõfokú tanulmányokat folytató hallgatók, vagy doktoranduszok vehettek részt, akiknek kutatási területük a határon átnyúló együttmûködés lehetõsége, illetve annak elõremutató kiaknázása. Idén elõször nemcsak hazai, hanem környezõ országokból is lehetett pályázni. Harmadik helyezést ért el Egervári Dóra, aki 100 ezer forintot kapott. Szanyi Szabolcs pályamûve második lett, õ 200 ezer forintot érdemelt. Õk Ocskay Gyulától vehették át a díjakat. Egy szerzõpáros – Medve-Bálint Gergõ és Sara Svensson – vitte el a fõdíjat, õk 300 ezer forint pénzjutalomban részesültek a Pálfi István Régiófejlesztési Alapítványtól, amit Pálfi Anikó adott át.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!