2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Felavatták az új baptista imaházatForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-20 15:22:03
Röpke 15 hónappal azután, hogy 2010. augusztus 28-án összeomlott a város szívében álló, 1927-ben épült baptista imaház, december 17-én felavatták és birtokba vették az újat a hívek.

Hideg esõ verte az avatásra érkezõket, ám mindenki meleg szívvel várta az ünnepélyes pillanatot, amikor Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatója átadja a kulcsot Papp Dániel lelkésznek és Muraközi István polgármesterrel átvágja a nemzeti színû szalagot, s beléphet az új imaházba. Az elõcsarnokban azonban elsõnek a júniusban elhelyezett alapkõbe beletették azt az 1923-as kiadású Bibliát, amely rejtélyes körülmények között eltûnt az összedõlt imaház romjai alól.

Az imateremben aztán az új szószék mögül Papp Dániel köszöntötte a város polgármesterét, alpolgármesterét, a helyi híveken kívül a környékbeli baptisták, valamint a református egyház képviselõit, a kivitelezõ debreceni cég munkatársait. A kezdõ imádságot a 90 éves Angyal János mondta, aki hálát adott Istennek, mint aki gondot viselt az újfalui baptistákra. Ezután a régi imaház képei elevenedtek meg kisfilmen, majd az ünnepre összeállt – Debrecenbõl, Békésrõl, Derecskérõl érkezett vendégekbõl verbuválódott – alkalmi kórus énekelt.

Papp Dániel felelevenítette a tragédia pillanatait, mely váratlanul érte a gyülekezetet. Ám Isten kegyelmébõl megmozdultak a jószívû adakozók. A helyieken kívül a baptista szeretetszolgálat, az önkormányzat, magánszemélyek, kisnyugdíjasok, tehetõs vállalkozók, Székelyföldtõl Németországon át Sao Paolóig, Chikágóig nagyon sokan segítségükre siettek: ötszáz forinttól ötmillióig, ám a legnagyobb segítséget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházügyi Államtitkárságától kaptak, 30 millió forintot. Elindult a tervezés, megtörtént a kivitelezõ kiválasztása, s a munkálatok május végén el is kezdõdtek. Eddig mintegy 90 millió forintba került az impozáns épület, de még hátravan a tetõtér és a torony befejezése. Az építkezés folyamatait bemutató kisfilm után igét hirdetett Papp János, aki szerint biztos alapokra épült az új imaház, hiszen a korábbiban is volt nagyon sok imádság, fohászkodás. A missziói igazgató köszönetet mondott az összefogás erejéért, amelynek eredménye lett a csodálatos imaház.

A mikrofonhoz lépõ Muraközi István polgármester szerint mindannyiunk számára tanulságként szolgál az, hogy ilyen sokan eljöttek ünnepelni. – „Egy idõutazásnak lehettünk tanúi 1927-tõl napjainkig, melynek betetézése a szent hajlék elkészülte. Ennél nagyobb ajándékot nem is kaphatnának a hívek, a Megváltó születésnapjához közeledve” – jelentette be a polgármester, aki kiemelte az építkezés gyorsaságát is, hozzátéve, hogy az egymás iránt érzett kötelesség és felelõsség nyilvánult meg akkor, amikor a tragédia után összefogtak az adományozók. „Figyeljünk egymásra, hogy továbbra is alkotó közösség legyünk!” – kérte a jelenlévõktõl.

A kivitelezõ cég ügyvezetõje megtiszteltetésnek tekintette a döntést, miszerint õk építhették fel az új imaházat. – „Minket is megérintett a tragédia, ám nem egy megroppant családot, hanem egy erõs közösséget ismertem meg az újfalui baptistákban. Ilyen közösségekre van szükség az országban is, akik mernek és tudnak tenni jó dolgokat” – jelentette be.

Orosz Béláné Farkas Réka, a Bihari Református Egyházmegye nevében szólt a hívekhez. Mint fogalmazott, erõsödött a testvéri közösség az imaház építése alatt, hiszen a református imaházban folytak az istentiszteletek a mai napig. A köszöntések sorában Szûcs Zoltán, a Tiszántúli Egyházkerület elnökhelyettese következett, majd a környékbeli lelkipásztorok nevében Hali Sándor szólt. Szatmári István gyülekezeti gondnok pedig a helyi baptisták nevében mondott köszönetet az imaház elkészültéért.

A kórus újabb szolgálata és a hálaadó imádság után szeretet vendéglátás zárta az ünnepi istentiszteletet.

Nyírõ Gizella

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!