2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Az értékmegõrzés fontossága Forrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-17 11:37:47
Célunk a múltunk, hagyományaink felkutatása, továbbéltetése – mondta Török Istvánné, a Bihari Népmûvészeti Egyesület elnöke, akit a Magyar Kultúra Napján, a közmûvelõdés és az örökségvédelem terén végzett kimagasló tevékenységért kapott rangos városi elismerés, az Erdélyi Gábor - díj apropóján kerestünk meg.
Kérem, mutassa be néhány mondatban a Bihari Népmûvészeti Egyesületet.
A Bihari Népmûvészeti Egyesületet 1993-ban alakult, az alapítók tagok között mesterek, a kézmûvesség iránt érdeklõdõ pedagógusok, önkormányzati dolgozók is voltak. Célunk akkor is az volt, mint ami most: múltunk, hagyományaink felkutatása, továbbéltetése, értékeink átadása gyermekeinknek. Olyan közösséget akartunk létrehozni, ahol az alkotókedv élteti az alkotómunkát. Mestereinknek segítséget akartunk nyújtani a zsûrizésben, kiállításokon, pályázatokon való részvételben. Olyan alkotóházat kívántunk létrehozni, ahol folyamatos lehet az alkotói munka, a nyári táborozás gyermekek, felnõttek részére. A célok megvalósítása folyamatos.
Hogyan épül fel az egyesületük?
Az egyesület vezetõségét alkotja az elnök, a titkár, a vezetõségi tagok (szakágvezetõk - 3 fõ), s az ellenõrzõ bizottság (3 fõ). Az anyagi keretet tagdíjakból, pályázati forrásokból, Berettyóújfalu város önkormányzatától kapott támogatásokból, adományokból biztosítjuk. A város az alkotóházat ingyenes használatra adja 1994 óta, és közmunkaprogramból biztosít 1 fõ alkalmazottat.
Hány tagjuk van? Hogyan lehet bekerülni?
Tagságunk közel 150 fõs, jelentkezés alapján lehet hozzánk csatlakozni alkotónak vagy pártoló tagnak, a közgyûlés szavazza meg a felvételt. Tagdíjunk háromezer forint évente, a nyugdíjasoknak és a tanulóknak ezerötszáz. Aki tag, az az egyesület alapszabályában foglaltaknak megfelelõen részesül az elõnyökbõl, veszi ki a részét a kötelezettségekbõl. Az egyesület tagsága összetartó, segítõkész, a tudását önzetlenül átadó mesterekbõl tevõdik össze. Szívesen jönnek hozzánk az érdeklõdõk az országból, határainkon túlról is.
Mivel foglalkozik az egyesület?
Tevékenységünk sokrétû – jelenleg legfontosabb a „Hagyományos Mesterségek” projekt megvalósítása, tanfolyamunkra 31-en járnak. Tagjaink számára szervezünk: zsûrizést, kiállításokat, bemutatkozási lehetõséget térségi, regionális, országos szinten. Igény szerint szakköröket - hímzõ, szövõ, fazekas, kosárfonó, szûrrátét – szervezünk. Gyermek alkotótáborokat, országos felnõtt alkotótábort. Minden évben részt veszünk a Bihari Számadó Napokon, a Város Napján, Budán a Mesterségek Ünnepén. Kapcsolatot tartunk testvérvárosainkkal, Porciával, Margittával. Szívesen megyünk a térség településeinek rendezvényeire.
Közösségi elismeréseik, kitüntetéseik?
Számos elismerésben volt már részünk, például soraink között tudhatunk 24 népi iparmûvészt, 5 Népmûvészet Ifjú Mesterét, 1 Népmûvészet Mesterét, 5 fõ a Hajdú-Bihar Megyei Minõségi Termékdíj tulajdonosa és 2 tagunkat Király Zsiga-, illetve Hagyományõrzõ díjjal tüntették ki. De büszke tulajdonosai vagyunk a BINCISZ Bihar Kultúrájáért kitüntetésnek, és ugye mostmár az Erdélyi Gábor-díjnak is, amely az egyesületi tagok munkájának az elismerése, számomra pedig különösen kedves, mivel én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy tanítványa lehettem „Gabi bácsinak” Az õ gyermek- és emberszeretete, a kultúrához, a mûvészetekhez való kapcsolata máig példa elõttem. Jártam az általa vezetett énekkarba, rajzszakkörre, én is hoztam a Mini múzeumába agyagkorsót, tányért. Csodálatos éveket töltöttünk vele. Kiállítások, vásárok díjait és különdíjait is megkaptuk már – például Bihar-Bihor Expo, Számadónapok.
Van mottójuk?
Valamennyien valljuk Hevesi Sándor szavait. „A tradíciót nem úgy kell õrizni, mint poszt a lõportornyot, hanem mint Vesta-szüzek a tüzet, folyton élesztgetni kell, hogy ki ne aludjék!”
Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!