2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Emlékünnepség a névadó tiszteletéreForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-24 12:42:28
A Szabó Ferenc Alapítvány Kuratóriuma idén is megrendezte Szabó Ferenc – iskolalapító, gyors- és gépíró tanár – születésének évfordulója alkalmából az emlékünnepséget

A megemlékezés az Arany János Gimnázium és Szakközépiskola aulájában elhelyezett emléktáblánál kezdõdött, ahol Daróczi Lajosné kuratóriumi elnök köszöntötte a város képviseletében megjelent Pálfi Anikó alpolgármestert, Kapornai Judit intézményi irodavezetõt, Kolozsvári István kulturális menedzsert, akik mindannyian az iskola egykori diákjai voltak, valamint a család részérõl megjelent Szabó Györgyöt, a névadó pedagógus fiát, s nem utolsósorban az intézmény tanárait, diákjait. Szõke Albertné, egykori tanítvány, majd kolléga, s ma már nyugdíjas pedagógus, visszaemlékezett a nagyszerû iskolaalapítóra, akit úgy jellemzett, mint akit Arany János szelleme kísért életében: „Embernek lenni mindég, minden körülmények között!”

Az 1911-ben született Szabó Ferenc életét méltatva, Szõke Albertné kiemelte: leginkább a szerénység, a közvetlenség jellemezte egykori kollégáját, akinek nevéhez fûzõdik a gép- és gyorsírás Berettyóújfaluban való bevezetése. 1955-ben tankönyvíró pályázaton országos elsõ díjat nyert, késõbb pedig tanítványai is számos sikert értek el országos versenyeken. 1969-ben vezették be a közgazdasági képzést az Aranyban, mely azóta is töretlen népszerûségnek örvend. Nyugdíjas éveit Esztergomban töltötte Szabó Ferenc, ám élete végéig figyelemmel kísérte az Újfaluban zajló eseményeket. 1986-ban hunyt el – derült ki a méltatásból.

Az iskola fennállásának 50 éves évfordulóján, 1997-ben nevezték el róla a gyors- és gépíró iskolát, illetve hoztak létre alapítványt is, melynek köszönhetõen mára már ötszáz fölötti azon tehetséges tanulóknak a száma, akik jutalmat kaptak kimagasló tanulmányi eredményükért.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el Pálfi Anikó és Kolozsvári István. A család nevében Szabó György, míg a tanítványok képviseletében Sípos Tünde virágcsokrot.

Az ünnepség egy tanteremben folytatódott, ahol Daróczi Lajosné beszámolt az alapítvány elmúlt egyéves mûködésérõl, majd azok, akik gépírásban, szövegszerkesztésben, nyelvhelyességben, illem, etikett és protokollban, német és francia nyelvbõl, illetve prezentációs ismeretekbõl a legjobbat nyújtották, emléklapot és ajándékcsomagot vehettek át Daróczi Lajosnétól és Szõke Albertnétõl. A kiváló gépírónak járó vándorkupát idén Szõke Richárd érdemelte ki, aki egy évig õrizheti azt.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!