2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Térségi verseny a szép magyar beszédértForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-24 12:49:30
Idén is megrendezte a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központ a térség általános iskolai tanulói számára a „Szép Magyar Beszéd” versenyt.

A felsõ tagozatos diákok két kategóriában - 5-6. illetve 7-8. évfolyamok - versenyeztek. Elõbbieknek Fekete István Öregnaptár címû mûvébõl kellett felolvasniuk, míg utóbbiak a Kazinczy-díj alapítójának, Péchy Blanka Alapítólevél címû írásából olvastak fel részletet, azok után, hogy a szabadon választott prózai mûveket felolvasták. Mint azt a zsûri elnökétõl, Kissné Tóth Márta középiskolai tanártól megtudtuk, a Kazinczy-díj alapítója Péchy Blanka érdemes mûvész volt, aki a Kazinczy-versenymozgalmat az általános iskolás korosztályra is kiterjesztette. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A háromtagú zsûri értékelésében a szöveghûségre, a hangvételre, a hangképzésre, a hangsúlyozásra, a szünettartásra, a természetes beszédre helyezte a hangsúlyt. Mindezek figyelembe vételével az I. korosztály versenyét Garamvölgyi Petra, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója nyerte. Õt követte Tóth Regina Petra, a József Attila Általános Iskolából, míg III. helyezett lett Papp Balázs, a Széchenyi Tagiskola tanulója. A 7. és 8. évfolyamos tanulók versenyét Kisikán Debóra, a Diószegi Kis István Református Általános Iskola tanulója nyerte. II. helyezett Németh Dóra, a József Attila Általános Iskolából, III. Mezõ Gilda, a Diószegi Kis István Református Általános Iskola diákja. A verseny regionális fordulójára – melyen Kisikán Debóra vesz részt – Kisújszálláson kerül sor.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!