2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Munkáltatói nyílt nap a VárosházánForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-27 13:16:53
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Nemzeti Adó és Vámhivatallal, valamint a megyei kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervével együttmûködve nyílt napot tartott az idei foglalkoztatáspolitikai célok elérése, valamint a munkabérek nettó megõrzéséhez szükséges munkabéremeléssel kapcsolatos intézkedésekrõl.

 

A Városháza nagytermében megjelenteket Kovács József, a munkaügyi központ berettyóújfalui kirendeltségének vezetõje köszöntötte, majd Muraközi István szólt a jelenlévõkhöz. A polgármester kiemelte: a téma fontossága indokolta, hogy helyszínt biztosítson a város a rendezvény lebonyolításához. Reményét fejezte ki, hogy a „jó állam” megvalósítása felé vezetõ úton, hasznos információkhoz jutnak az önkormányzatok, a vállalkozások képviselõi.

Tóth Sándor, a megyei kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkaügyi igazgatóhelyettese az elvárt béremelés gyakorlati megvalósításához szükséges jogszabályokat ismertette. Kiemelte: a kormány célja az alacsony keresetek megemelése 2012. január 1-tõl, aminek végrehajtását ellenõrzik. Az elvárt béremelés a bruttó 216.806 forint alatti bérekre vonatkozik, az ezt nem teljesítõ munkaadók közbeszerzési eljárásokon nem indulhatnak – tudták meg a jelenlévõk.

Szûcs Józsefné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatóságának adóügyi igazgatóhelyettese a szociális hozzájárulási – szoc-ho – adóról tartott elõadást. Kiderült: az új adó, a szoc-ho olyan fizetési kötelezettség, mely idén január 1-tõl a társadalombiztosítási járulékot váltotta fel, mértéke 27 százalék. Alanyai a kifizetõk, az egyéni vállalkozók, illetve a mezõgazdasági õstermelõk. A megfizetés alól mentesülnek azok a saját jogú nyugdíjasok, akiknek kiegészítõ vállalkozásuk van. Az õ esetükben havonta 6.390 forintot kell fizetni. Kiugróan magas szociális hozzájárulást kell fizetniük azoknak, akik korhatár alatti nyugellátás vagy rokkantsági ellátás mellett folytatnak kiegészítõ vállalkozást. Az õ esetükben a szakképzettség nélküli minimálbér – 93 ezer Ft – után 49.407 Ft-ot, míg a szakképesítést igénylõ bérminimum – 108 ezer Ft – után 57. 300 Ft-ot kell megfizetni.

Pásziczki Klára, a megyei munkaügyi központ munkatársa ismertette azokat a pályázati lehetõségeket, amelyekkel munkahelyteremtõ beruházásokat támogat a kormány. A mikro-, kis és közepes vállalkozások támogatására idén tízmilliárd forintot szán a kormány, mely összegbõl 5300-5500 új munkahely teremthetõ – hangzott el. Kitétel, hogy magyarországi székhelyû vállalkozások pályázhatnak, beadási határidõ március 31. Létezik még munkahelymegõrzõ támogatás is, melynek feltétele, hogy legalább 25 fõt foglakoztasson a munkáltató, továbbá üzleti tervet is kell készítenie. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje: június 30.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!