2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Megszólalt a hitelminõsítõ, megbotlott a forintForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-12 10:10:15
Negatív Magyarország minõsítése szempontjából, hogy négy hónap után sem sikerült megkezdeni a hivatalos tárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel - figyelmeztet hétfõi elemzésében az egyik nagy hitelminõsítõ. A hírre gyengülni kezdett a forint, percek alatt 293-ig ugrott az euró jegyzése. Mfor.hu-háttér.

A Moody's már kezdi

Negatív Magyarország hitelbesorolása szempontjából, hogy négy hónap alatt nem sikerült megállapodnia egy hitelkeretrõl a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - figyelmeztet a Moody's elemzõje. A hitelminõsítõ szakembere szerint a megállapodás hiánya miatt kihívás lehet az ország finanszírozása, a magas forintkamatok pedig megkérdõjelezik az adósság fenntarthatóságát.

Konferencia a személyes adatok védelmérõl és kezelésük szabályairól

Alpona Banerij, a hitelminõsítõ elemzõje kiemeli: hazánk teljes finanszírozási szükséglete idén elérheti a 15 milliárd eurót, ami az éves GDP 16 százaléka, ez pedig a legmagasabb arány a régióban. Az elemzõ emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság éppen a múlt héten jelentette be, hogy a magyar kormány továbbra sem tudott minden kérdésre megnyugtató választ adni, így kérdéses, mikor kezdõdhetnek meg a hivatalos tárgyalások. 

"Az emelkedõ finanszírozási költségek és a törékeny befektetõi hangulat megerõsítik egy külsõ finanszírozási program szükségességét Magyarország számára" - olvasható a Moody's hétfõi elemzésében. 

Az elmúlt hetekben éppen a Moody's volt az, mely már az uniós kohéziós források lehetséges felfüggesztését is negatívnak minõsítette hazánk hitelminõsítése szempontjából. Mindez azért érdekes, mert november 25-én a Moody's volt az elsõ, mely a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába vágta hazánk besorolását, majd õket követte a Standard & Poor's és a Fitch Ratings. A magyar besorolás kilátása mindhárom cégnél negatív, ami további leminõsítés veszélyét helyezi kilátásba. 

Rögtön megérezte a forint

A hitelminõsítõ kommentárjának megjelenése után rögtön gyengülésnek indult a forint a bankközi devizapiacon, a kora reggeli 292 körüli szintrõl néhány perc alatt 293 fölé ugrott az euró jegyzése. Tíz óra elõtt nem sokkal 293,11 forintot kellett fizetni egy euróért, ami 0,39 százalékkal volt magasabb a pénteki jegyzésnél. A dollárral szemben 223,73-ig gyengült a magyar fizetõeszköz, míg a svájci frank 243,17 forintba került délelõtt.

A Moody's nyilatkozata azért különösen rossz hír, mert egyelõre még a hivatalos tárgyalások sem kezdõdtek meg hazánk és a nemzetközi szervezetek között, így nem is várható a megállapodás gyors bejelentése. A kormány ugyan folyamatosan igyekszik azt kommunikálni, hogy bármikor készen áll megkezdeni a tárgyalásokat, azonban az Európai Unióval néhány vitás kérdésben továbbra sem sikerült megállapodni, márpedig Brüsszel korábban ezeket szabta a tárgyalások feltételéül. 

Az elmúlt hetekben néhány nemzetközi elemzõ már arra hívta fel a figyelmet, hogy esetleg a magyar kormány csak taktikázik az IMF-megállapodással, valójában nem is akar megegyezni a Valutaalappal, csak próbálja kihúzni, amíg javul majd a piaci hangulat. 

Londoni elemzõk éppen a múlt hét végén vélekedtek úgy, hogy várhatóan csak a nyáron sikerül majd tetõ alá hozni az újabb hitelmegállapodást. A Morgan Stanley azt írta: a kormánynak valószínûleg el kell fogadnia, hogy  "elkerülhetetlen a szuverenitás valamelyes mértékû feladása" az IMF/EU-megállapodás fejében. A Barclays Capital megerõsítette azt a várakozását, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások "nehezek és idõigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig.

Pénzt keresne a devizapiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

A Morgan Stanley szerint "kevés hozadéka lenne, ha Magyarország otthagyná a tárgyalóasztalt ... az euró forintárfolyamának legutóbbi megugrása is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kockázati környezet mennyire volatilis, és hogy milyen értékes lehet egy védõháló".

A fentiek után már csak az a kérdés, kitart-e még néhány hónapig a hitelminõsítõk és a piac türelme, amíg minden vitás kérdésben sikerül megegyezni az IMF-fel és az EU-val.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!