2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kinek jó az árfolyamgát?Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-03 09:27:13
A nemzetgazdasági tárca szerint az árfolyamgát azoknak jelent megoldást, akik olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy a közeljövõben nem tudják törleszteni adósságukat.

A minisztérium ezért azt javasolja, hogy azok, akik képesek a törlesztésre a megemelkedett árfolyamon is, ne lépjenek be az árfolyamgát rendszerébe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-nek eljuttatott közleményében emlékeztet rá, hogy a devizaadósok hétfõtõl élhetnek az új feltételû árfolyamrögzítéssel.

Az árfolyamgát célja, hogy az egyes devizák jelentõs árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezõk helyzetét kiszámíthatóbbá tegye - fogalmaznak.

Az új árfolyamgát feltételei szerint a rögzített árfolyamon fizetett törlesztés és az aktuális árfolyamon fizetendõ törlesztés különbözetét két külön számlán könyvelik. Az egyiken a fix árfolyam feletti tõketörlesztés, a másikon a fix árfolyam feletti kamat gyûlik, utóbbi megfizetése alól a hiteladósok mentesülnek.

(A svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton, a japán jent 2,5 forinton rögzítik.)

Az ügyfél terhét jelentõ tõkegyûjtõszámla a bankközi kamat szerint, tehát kedvezményesen kamatozik.

Aki ha nehezebben is, de képes fizetni a megnövekedett svájci frank árfolyam ellenére a törlesztõ részletet, annak mindenképpen jobb, ha az eredeti szerzõdési feltételek változatlansága mellett továbbra is törleszti - hangsúlyozzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!