2024. július 22. Hétfő, Magdolna.
 
Túl drágán áruljuk a lakásainkatForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-20 12:30:17
Átlagban 18 százalékos túlárazottság jellemzi a családi házak szegmensét az elsõ negyedévben, míg az országos átlag a teljes használt lakóingatlanok piacán tizenhárom százalék. A fõvárosban a használt téglalakások közül a 10 milliós ingatlanok voltak a legkeresettebbek az elsõ negyedévben, a téglaépítésû házak közül Pest megyében a 16 milliós, a nyugati országrészben pedig a 14 milliós ingatlanok iránt érdeklõdtek leginkább. A budapesti albérleteknél a 70-80 ezer forintos téglaépítésû lakások a legfelkapottabbak. - többek között ez derül ki az Otthon Centrum új; Lakáspiaci Tanácsadó címû kiadványából.

Az eladók által tett árengedmények két részbõl tevõdnek össze. Egyrészt a szerzõdéskötéskor a vevõ által elért árengedménybõl - az áralkunak -, másrészt az ezt megelõzõ, értékesítési idõszakban történt kínálati ár csökkentésbõl. A teljes árengedmény valamivel kevesebb, mint fele még az utóbbi részbõl, a komoly vevõ megjelenése elõtti, kínálati ár csökkentésébõl adódik" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatója.

Az így kalkulált teljes árengedmény - amit az ingatlan kezdeti túlárazottságának is tekinthetünk, az Otthon Centrum eladásai alapján - az egész országban átlagosan 13 százalékot tett ki 2012. elsõ negyedévében, minden ingatlantípust figyelembe véve. A teljes árengedményt ingatlantípusonként vizsgálva láthatjuk, hogy a legkisebb árengedményre a panellakás tulajdonosok kényszerülnek, a 8,8 százalékos engedménybõl 5,4 százalékot tesz ki a szerzõdéskori áralku, a maradék 3,4 százalék a kínálati ár csökkentésébõl adódik. Ezzel szemben a használt, téglaépítésû házak eladói a megbízás kezdetéhez képest csaknem 20 százalék kedvezmény adására kényszerülnek, bár esetükben is a szerzõdéskötéskor adott árengedmény teszi ki a nagyobb részt.

Használt téglalakások

A fõvárosban a legtöbb érdeklõdés a 10 millió forintos sávba (9.5-10,5 M Ft) esõ használt téglalakásokra érkezett 2012. I. negyedévében. A szórás viszonylag nagy, a 20 millió forintos tartományba tartozó ingatlanokra is szép számmal jelentkeztek érdeklõdõk, és a keresõk több mint negyede a 20 millió forint fölötti sávban keres. Pest megyében nem lehet egyetlen preferált ingatlanárat megállapítani, a 8, 10, de a 17 milliós sávba esõ ingatlanokra is hasonló számú érdeklõdés érkezett. Ez azt jelenti, hogy a kereslet viszonylag széles sávban szóródik. Az viszont jól látszik, hogy a használt téglalakások kereslete az agglomerációban 6 és 20 millió forint között mozog, tehát nem beszélhetünk annyira széles keresletrõl, mint a budapesti használt téglalakás piacon.

A 17 milliós legkeresettebb kategória fölött a kereslet ötöde jelenik meg. Az ország nyugati felében a legtöbb érdeklõdés a 6 milliós sávba esõ vételárú használt téglalakásokra érkezett, de a 8 milliós ingatlanok is sok érdeklõdést kaptak. Az érdeklõdések nagy része e két érték körül koncentrálódik. A 20 milliónál értékesebb téglaépítésû lakásokra már kevesebb kereslet mutatkozik, de a keresések több mint negyede így is a 13 millió fölötti értéktartományba esik. Az ország keleti felében 2012. elsõ felében a legtöbb érdeklõdés a 9 millió forint körüli téglalakásokra érkezett. Hasonlóan az ország nyugati feléhez, a keresések negyede érkezett a 13 milliónál értékesebb lakásokra.

Használt panellakások

A fõvárosban a panellakások piacán a legtöbb megkeresés a 9 millió forintos tartományba esõ lakásokra érkezik. A használt téglalakásokkal szemben a kereslet egy szûkebb értéktartományra koncentrálódik, az érdeklõdések 90 százaléka az 5 és 13 millió forint közötti sávba esõ ingatlanokra érkezett 2012. elsõ negyedévében. A 9 milliós sávba tartozó lakások mellett a 7 és 8 millió körüliek keresettek még. Pest megyében a fõvároshoz hasonlóan a legtöbb érdeklõdés a 9 millió körüli panellakásokra érkezett, és itt az érdeklõdések szinte csak erre az értéktartományra korlátozódnak.

A nyugati országrészben a panellakások piacán a legtöbb érdeklõdés a 6 millió körüli tartozó ingatlanokra érkezik. A második legkeresettebbek pedig a 7 milliós panellakások. A kereslet még koncentráltabb, az érdeklõdések a 4 és a 10 milliós tartomány közé esõ ingatlanokra érkeztek. A keleti országrészben nincs jelentõs különbség az ország másik feléhez képest, a panellakások piacán. Szintén kis értéktartományra koncentrálódik a kereslet, a 7 millió körüli a legkeresettebb ár.

Használt tégla építésû házak

A fõvárosban a téglaépítésû házak piacán az érdeklõdés széles értéktartományban mozog, e mögött részben a családi házak viszonylag heterogén jellege áll. A legtöbb megkeresés a 30 millió körüli ingatlanokra érkezett 2012. elsõ negyedévében. Ám szinte hasonlóan népszerûek a 13 milliós, illetve a 20 millió forintos házak is. Az érdeklõdések 90 százaléka 5 és 50 milliós tartomány között szóródik. Pest megyében a téglaépítésû házakra érkezõ érdeklõdések többségében a 16 millió körüliingatlanok szerepelnek. Stabil kereslet mutatkozik a 10 és 22 millió közötti értéktartományban, ide tartozik az érdeklõdések 60 százaléka. A második legkeresettebb érték a 20 milliós tartomány.

Az ország nyugati részén a használt téglaépítésû házak közül a legtöbb érdeklõdés a 14 millió körüliekre érkezett. Szintén keresett a 13 és a 10 milliós kategória. A téglaépítésû házak piacán a kereslet szélesebb értéktartományt fed le, mint a téglalakások piacán, de a fõvárosi házpiachoz viszonyítva szûkebb tartományon mozog, hiszen itt az érdeklõdések 90 százaléka az 5 és 33 millió közötti tartományba esik. A keleti országrészben a kereslet némileg a kisebb értékû házak irányába tolódott, a legtöbb érdeklõdésben a 7 milliós ingatlanok iránt mutatkozott. Az érdeklõdések 90 százaléka az 5 és 28 millió közötti értéktartományba esik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!