2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Mint csinált a Kossuth-díjas filmrendezõ Újfaluban?Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-24 09:31:55
  Öt éve május 23-át a város napjaként ünneplik a berettyóújfaluiak, ugyanis Báthory Gábor erdélyi fejedelem ezen a napon telepített le 100 hajdúvitézt családostul Berettyóújfalu és Szentkozma birtokokon. A város napján évek óta valamilyen beruházást adnak át. Idén nem átadó, hanem névadó tette emlékezetessé az ünnepet.  

 

A református templomban ünnepi istentisztelettel kezdõdött a nap, amikor is igét hirdetett Veres-Kovács Attila, a Nagyvárad-Olaszi református egyházközség lelkipásztora, majd Báthory Gábor szobrának koszorúzásával folytatódott. Hagyományosan a város napján ünnepi képviselõtestületi ülésen adják át a kitüntetéseket az arra érdemeseknek.

Idén a tavaly felújított és átadott Makk Kálmán Moziban került erre sor, ahol Muraközi István polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõt, Kocsis Róbert megyei közgyûlési alelnököt, Pálfi Anikó alpolgármestert, Makk Károly Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendezõt, a város díszpolgárát, Makk Kálmán unokáját, Ulveczky Istvánt, Konrád György írót, Berettyóújfalu díszpolgárát.
A polgármester kiemelte: minden család életében van egy nap, amikor a családtagok összejönnek, és értékelik az elvégzett munkát, új terveket szõnek. Berettyóújfaluban ez a családi ünnepnap a város napja, amikor a megvalósult fejlesztéseket, létesítményeket adják át. Most a tavaly felújításon átesett és mûszakilag átadott filmszínház névadására került sor, hiszen az 1927-ben megnyílt mozi Makk Kálmánnak köszönhetõ, akinek fia a város szülötte, Makk Károly világhírû filmrendezõ. A polgármester reményét fejezte ki amiatt, hogy nemcsak filmvetítések lesznek ismét öt év kihagyás után, hanem színvonalas elõadások, hangversenyek tartásának helyszíne is lesz a modern környezet.
Helyi elõadók mûsora után Muraközi István és Pálfi Anikó kitüntetéseket, elismerõ okleveleket adott át. Báthory Gábor díjat kapott Porkoláb Lajos. Dobai Imréné és Szatmári Lajos Istvánné Fehér Istvánné díjat, Bokor Sándor és Kurtán Mónika Kabos Endre díjat, míg Patyán Lászlóné és Szilágyi Jenõ Fráter László díjat vehetett át. A jó tanuló - jó sportoló díjat Borsós Kristóf érdemelte ki.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!