2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megváltoznak érettségi vizsga szabályaiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-06-06 10:09:15
Az oktatási államtitkárság szerint hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékot az érettségi vizsga szabályainak változásai. Módosulnak az elõrehozott érettségire jelentkezés szabályai, és az eddigi 20 helyett 25 százalék lesz szükséges szeptembertõl az elégséges eléréséhez.

A mostaninál kevesebb, összesen kilenc idegen nyelvbõl lehet majd érettségizni 2014-tõl - ezt is tartalmazza a Magyar Közlönyben pénteken megjelent, az érettségi szabályainak módosításáról szóló kormányrendelet. A jelenlegi 24 idegen nyelv helyett kilenc nyelvbõl, angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai és latin nyelvbõl, illetve a nemzetiségi nyelvekbõl lehet majd vizsgázni két év múlva.

Az idegen nyelvi vizsgatárgyak csökkentésének és az érettségi szabályok átalakításának tervét áprilisban már jelezte az oktatási államtitkárság, akkor a döntést "a vizsgarendszer racionalizálásával", illetve a "költséghatékonyság elõtérbe helyezésével" indokolták. A tervezetben akkor az szerepelt, hogy csak hat élõ idegen nyelvbõl és latinból lehet majd vizsgázni, ezt egészítette ki most a kormány a japánnal és a kínaival.

Az államtitkárság keddi, MTI-hez eljuttatott, a vonatkozó kormányzati döntést ismertetõ közleményében kifejtette: az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétõl 20-ról 25 százalékra emelkedik, amely jóval alacsonyabb az Európa legtöbb államában kötelezõ 50 százaléknál. Emellett az évtizedes jelentkezési adatok alapján csökken a válaszható vizsgatárgyak köre. Mindezek hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez, és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékokat is - írták. 

Kitértek arra, hogy állami vizsgán csak központi követelményekre épülõ tárgyakból lehet maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyakból - a pszichológia, valamint az Európai Unió-s ismeretek kivételével - a jövõben nem lehet érettségizni. A mûvészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és mûvészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni, a mûvészettörténet és a népmûvészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül.

Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók. Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekbõl, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekbõl tehetnek érettségit a diákok.

Változnak az elõrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a mûvészeti, valamint az idegen nyelven letehetõ érettségik száma. Elõrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvbõl és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítõ tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejezõdik. A sikertelen elõrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.  A szabályok 2012. szeptember 1-jén életbe lépõ változtatásával egységesebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb vizsgarendszer jön létre - értékeli az oktatási államtitkárság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!