2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megszüntetnék a családi pótlék visszamenõleges folyósításátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-07 13:04:26
Budapest, 2012. június 6., szerda (MTI) – Szabó Máté, az alapvetõ jogok biztosa nem ért egyet a szociális és a gyermekvédelmi törvényeknek azzal a tervezett módosításával, amelynek értelmében egyes esetekben megszûnne a családi pótlék visszamenõleges folyósításának lehetõsége, az ombudsman ezért az elõterjesztés átdolgozását kéri.

Az Alapvetõ Jogok Biztosa Hivatalának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az elõterjesztés alapján a nyári hónapokra akkor sem járna családi pótlék a már nem tanköteles gyermek után, ha a szünetet követõen folytatja tanulmányait. Az ombudsman szerint nincs elfogadható indoka annak, hogy ne folyósítsák a nyári szünet idejére visszamenõlegesen a családi pótlékot.

Kiemelték, az elõterjesztés megszüntetné annak lehetõségét is, hogy az ötven tanórát mulasztó gyermek iskolai támogatása visszamenõlegesen kifizethetõ legyen, ha a gyermek ismét jár iskolába – mutattak rá. Szabó Máté egyetért azzal, hogy ösztönözni kell a gyermekek tanulását, iskolába járását, azonban álláspontja szerint a családi pótlék mérlegelés nélküli megvonásával, tehát “ösztönzés helyett büntetéssel” nem érhetõ el ez a cél.

Kitértek arra is, a biztos helyesli, hogy az elõterjesztés szervezett keretek között kívánja segíteni “a gondoskodásból kikerülõ fiatalok önálló életkezdését”. Aggályosnak tartja azonban a Gyermekvédelmi Lakás Alap létrehozásával biztosítandó lakhatást, mert az egyrészt az állami gondoskodásból kikerülõ, illetve utógondozásban részesülõ fiatal felnõttek társadalmi kirekesztõdéséhez vezethet, másrészt az alkalmazni kívánt szerzõdési feltételek csak látszólag kedvezõek a fiataloknak. Elõrelátható és tervezhetõ kiadások helyett ugyanis a szerzõdés értelmében olyan karbantartási költségeket hárítanának rájuk, amelyek az ingatlanok eltérõ állapotából adódóan esélyegyenlõtlenséghez, illetve jogvitákhoz vezethetnek az alapkezelõvel – írták.

Az ombudsman hiányolja az elõterjesztésbõl, hogy a szükséges törvényi garanciák nélkül kívánja megteremteni a fogyatékossággal élõk támogatott lakhatásának jogi hátterét, így például nem tartalmazza, milyen lakhatási körülményeket kell nekik biztosítani. Szabó Máté szerint problémát jelent az is, hogy a magyar jogrendszerben nem létezik egységes definíció a “fogyatékos személy” meghatározására, emiatt a fogyatékossággal élõk foglalkoztatásának hatékonyabbá tételét szolgáló törvénymódosítás nem érheti el a célját.

A kommüniké szerint az alapvetõ jogok biztosa támogatja a házi segítségnyújtásban részesülõk körének bõvítését. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár az önkormányzati kapacitások szûkösek, változatlanul figyelni kell a rászorulók gondozására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!