2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Felszámolják a hulladéklerakókatForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-10 12:25:18
Megkezdõdik a bihari és sárréti térségben 34 település bezárt hulladéklerakójának helyreállítása. Cél a környezeti terhelés csökkentése, a lerakók eredeti állapothoz közeli visszaállítása. A sikeres európai uniós pályázatból megvalósuló projekt nyitórendezvénye Berettyóújfaluban volt, a térség polgármesterei, valamint országgyûlési képviselõje, Dr. Vitányi István és a megyei közgyûlés elnöke, a szintén országgyûlési képviselõ, Bodó Sándor jelenlétében.

A házigazda polgármester, Muraközi István – aki egyúttal a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás elnöke – , elmondta: a társulást 31 bihari és sárréti település hozta létre 1996-ban azzal a céllal, hogy megoldják a térségben keletkezõ hulladék kezelését, ártalmatlanítását. 2000-ben Debrecennel és Hajdúböszörménnyel közösen pályáztak az EU ISPA elõcsatlakozási alapjához, melybõl megvalósult egy szelektív hulladékgyûjtésre alapozott korszerû Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási Rendszer. Berettyóújfaluban 2007-ben adták át a létesítményt.

Az eredeti programban a társulás kötelezettséget vállalt az abban részt vevõ települések hulladéklerakóinak rekultivációjára, ám csak tíz lerakó helyreállítására volt lehetõség az alultervezett költségvetés miatt. A társulást viszont európai uniós elõírás kötelezte a nem megfelelõ hulladéklerakók bezárására, valamint azok eredeti állapothoz közeli visszaállítására. Ehhez nyert uniós támogatást a társulás, mely végül közel egymilliárd nyolcszáz millió forintból – 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrásból – valósítja ezt meg. Erre azért is van szükség, mert a nem megfelelõen tárolt szemét szennyezi a talaj- és ivóvizet, illetve segíti az allergiát okozó gyomok és rágcsálók elszaporodását, így komoly gondot jelent a környezetnek és az emberi szervezetnek egyaránt. A felszámolás és helyreállítás több módszerrel és több ütemben - Berettyóújfalu, Biharkeresztes és Püspökladány esetében - valósul meg – tudták meg a jelenlévõk Török Szabolcstól, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szóvivõjétõl.

Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!