2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Országos konferenciát szervezett kórházunkForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-18 18:08:55
Az a megtiszteltetés érte a Gróf Tisza István Kórház Szülészet-Nõgyógyászati Osztályát, hogy 1995 után második alkalommal rendezhetett országos szülésznõi konferenciát. A résztvevõk nagy száma miatt a háromnapos konferenciára a hajdúszoboszlói Béke Hotelben került sor.

A jubileuminak is mondható, 20. konferenciát Dr. Zákány Zsolt osztályvezetõ fõorvos nyitotta meg, majd Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ szólt a szakemberekhez. Elöljáróban szomorúságának adott hangot amiatt, hogy nem Berettyóújfaluban rendezték meg a konferenciát, de hát a város nem rendelkezik akkora szálláshellyel, konferenciateremmel, ahol a háromnapos eseményt lebonyolíthatták volna. A képviselõ szerint a szülésznõ az egyik legfontosabb személy a szülés folyamatában: egy homloktörlés, egy jó szó, egy életre emlékezetessé teszi a szülõ nõ vajúdását. A legszebb emberi tevékenység az életre segítés – szögezte le a honatya, aki örömhírrel is szolgált: az új egészségügyi törvény szellemében augusztusban januárig visszamenõen fizetésemelést kapnak az egészségügyi dolgozók.

Muraközi István polgármester már nem fenntartóként köszöntötte az „albérletben” a szakma képviselõit, akiknek nyugodalmasabb idõszakot kívánt a jövõben.

Dr. Muraközi Zoltán, a kórház fõigazgatója köszöntõjében a szülészeti-nõgyógyászati osztály sikerének könyvelte el azt, hogy õk szervezhették meg a rangos konferenciát.
A konferencia megnyitója után „Tiszteletbeli szülésznõket” köszöntöttek. Ezt a címet idén ketten érdemelték ki: Dr. Rákóczi István egyetemi tanár Budapestrõl és Dr. Bedõ Tibor, kórházunk fõorvosa.
Az elõadások sorát Dr. Lampé László, a Magyar Nõorvos Társaság Örökös tiszteletbeli elnöke kezdte, aki Kenézy Gyulának, a Debreceni Bábaképezde alapítójának életútját ismertette. Az elõadók valamennyien kiemelték a demográfiai adatok kedvezõtlen alakulását, azt, hogy 30-40 ezerrel többen halnak meg évente, mint ahányan születnek. 130 ezer újszülött kellene, páronként 2,1 gyermek, ezzel szemben átlagosan 1,27 gyermek látja meg a napvilágot, s évente 1200-1600 között van az 1500 gramm alatti koraszülöttek száma. Az utóbbi kapcsán elhangzott: a koraszülés okát csak 35 százalékban ismerjük, éppen ezért nagyon fontos, hogy minél tovább tartsuk az anyaméhben a magzatot. Voltaképpen a szülészet felelõs a magzatért, az anyáért, a családért, végsõ soron a társadalomért –vonták meg a konklúziót.
Dr. Tóth Zoltán professzor a várandós gondozással kapcsolatban leszögezte: a reprodukciós ráta kedvezõtlen alakulása miatt minden egyes terhesség felértékelõdik, éppen ezért a demográfia alakulásában a szülészet 10-15 százalékban tud segíteni. Elõadások hangzottak még el a szülésznõképzés jelenérõl, a szülésznõk szerepérõl a XXI. században, de betekintést nyerhettek a szakemberek az európai szülésznõk tevékenységébe is. Szó volt a kiskorúak terhességvállalásáról, a tinédzser korú várandósokról, a hátrányos helyzetû terhesekrõl, a terhességmegszakításokról, a szülésre felkészítés jelenlegi helyzetérõl, valamint az alternatív vajúdás lehetõségeirõl is.

A konferencia ideje alatt a Bihari Múzeum alkalmi kiállítását tekinthették meg a résztvevõk, Bábák Biharban címmel.
Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!