2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Harmadfokú hõségriasztás, gyilkos UV-B - pokoli napunk lesz ma isForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-20 10:41:42
Harmadfokú riasztás él az ország szinte egész területén a várható aszfaltolvasztó hõség miatt. A kánikulához még extrém erõsségû ultraviola-sugárzás is társul, ami már negyed óra alatt megpirítja a bõrt. Ha tehetik, hûsöljék át valahol a napot.

Szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint túlnyomóan derült, napos idõ várható, napközben fõként északkeleten lehetnek gomolyfelhõk, csapadék nem valószínû. A déli, délkeleti szél elsõsorban a középsõ országrészben idõnként megélénkül. A legmagasabb nappali hõmérséklet szerdán 33, 36 fok között várható, késõ estére mindössze 25, 30 fok közé hûl le a levegõ.

Somogy, Zala, Vas és Nógrád megye kivételével az egész országban harmadfokú, vörös riasztás él a kánikula miatt. Eszerint a napi középhõmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Az esti, késõ esti órákban az északnyugati határaink közelében kialakulhat zivatar 60-80 kilométer per órás viharos szél és jégesõ kíséretében.

A gatyarohasztó hõség mellé még veszélyesen magas UV-B is társul, a meteorológia szerint a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es erõsségû sugárzás várható. Amennyiben lehetõségünk van rá, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, a napon tartózkodást, ha mégis kint vagyunk, használjunk kalapot, illetve ne váljunk meg a pólónktól, mert csúnya vége lehet. Normál bõrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bõrpír - olyan bõrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható - keletkezhet.

A hõség elsõsorban az idõsek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk szervezetét viseli meg, de általánosságban véve fejfájás, vérnyomás-ingadozás, tompaság, illetve kialvatlanság jelentkezhet - írja az idokep.hu.Gondoskodjunk szervezetünk megfelelõ folyadék-utánpótlásáról, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását. Figyeljenek jobban a sofõrök, a nagy meleg ugyanis dekoncentráltságot válthat ki. Gyermekeinket, házi kedvenceinket semmiképp sem hagyjuk a tûzõ napon álló zárt jármûvekben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!