2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Parlagfû: törvény és határidõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-28 09:42:26
Kaszáljunk, mert vasárnaptól már elvileg „kaszálhat” a hatóság is.

A pollenadatok évrõl évre azt mutatják, hogy nincs javulás, idén ráadásul a csapadékviszonyok különösen kedveztek a gyomnak, szinte nevelõ jellegû idõ, hogy esik az esõ, aztán süt a nap. A parlagfûhelyzet annak ellenére romlik, hogy a kaszálás elmaradása miatti bírság meglehetõsen borsos, hétfõtõl 15 ezertõl 5 millió forintig terjedhet a földtulajdonosokra kiszabott büntetés. Az összeg függ a fertõzött terület nagyságától, illetve attól, hogy kül- vagy belterületrõl van szó. Utóbbi esetben már egy kisebb, például 200 négyzetméteres gazos rész esetén is – amennyiben több mint a felét parlagfû borítja – legalább 750 ezer forintos bírságot kell megállapítani.” Mindezt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának osztályvezetõjétõl olvashattuk egy internetes lapban. Szerettük volna mindezt megyénkre vonatkozó információkkal kiegészíteni, azonban kérdéseinkre szerdán azt az információt kaptuk a Kormányhivatal szóvivõjétõl, hogy bármennyire is fontos dátum a július 1-je, ezen a héten az itteni igazgatóságon (amely jogosult a bel- és külterületen bírság kiszabására) senki sincs, aki válaszolni tudna kérdéseinkre.

Most jön a második

A miskolci önkormányzat szóvivõje a következõket közölte: az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell törvényi kötelezettségüknek eleget tenni, azaz lekaszálni a területüket. Az önkormányzathoz 1 millió 300 ezer m2 külterjes terület tartozik, melyet egy évben háromszor kaszálnak, egyszer már rendbe tették ezen területeket, hamarosan következik a második kaszálás.

A Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának van jogosultsága bel- és külterületen bírság kiszabására, tavaly is õk szabtak ki bírságot. Miskolc város jegyzõje csak a belterületen be nem tartott elõírás esetén tehet felszólítást, kötelezést majd kényszerkaszálást rendelhet el. Belterületen azonban „nem nagyon jellemzõ” a törvényi kötelezettség elmulasztása, az évek alatt tudatosult az emberekben a parlagfû és egyéb nyomnövénnyel fertõzött területek rendbetételének kötelezettsége.

Miskolc Kistérség Többcélú Társulás és a Városgazda Kft. közös programjának keretén belül 20-an foglalkoznak parlagfûirtással aKomlóstetõn, a Szeder utcában és a Medikás dûlõ melletti területen, összességében 70 ezer m2 felületen, amely nem tartozik a már említett 1 millió 300 ezer m2 területbe.

Kaszálás rendelésre

Nem önkormányzati tulajdonú területeken a Városgazda Kft. 18 Ft+áfa/ m2 + szállítási díj ellenében végzi a kaszálást, ezen összeg megfizetése esetén lehetõsége van a lakosságnak is a kaszálást megrendelni a 46/412-611 telefonszámon a 120-as melléken.

Külön önkormányzati parlagfûvonalat, amelyen bejelentés tehetõ, idén nem mûködtetnek.

ÉM-SzK


Válaszra váró kérdéseink

  • A négy éve szigorított bírságolhatóság óta csökkent-e a parlagfüves területek nagysága megyénkben? (Kevésbé szennyezett-e a levegõ pollennel?) Ha nem, miért nem?
  • Most megyénk e szempontból mennyire szennyezettnek számít? (Tavaly még kevésbé szennyezett kategóriába tartozott.)
  • Mennyi és mekkora összegû bírságot szabtak ki, mennyi volt ebbõl az összbevétel? (Szabták-e ki a maximumot?)
  • Indul-e vasárnaptól a „parlagfû-kommandó”? Mekkora erõkkel?
  • Vannak-e parlagfûvonlak, amelyeken bejelentés tehetõ?
  • Tavaly felmerült: változtatnak a parlagfû felderítésen, és módosítjûk az eljárárendet is. Volt ilyen változás?
  • Mezõgazdasági szempontból is veszedelmes gyomnövény a parlagfû. Az idei idõjárás miatt mennyire volt hatástalan/hatásos a vegyi védekezés? Ezt figyelembe veszik-e a kényszerkaszáltatásnál, bírságolásnál?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!