2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Jöttünk, láttunk, mézelõdtünk!Forrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-01 20:41:42
Immár nyolcadik alkalommal kapcsolódott be a Bihari Múzeum a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. A minden évben valamilyen tematika köré szervezõdött programok idén a méz körül peregtek.  

A múzeum konferenciatermében a Bihari Mézlovagrend Avató projekt – egyúttal a múzeumi éjszaka – megnyitója Pálfi Anikó alpolgármester köszöntõjével kezdõdött. A városvezetõ örömét fejezte ki amiatt, hogy egy civil szervezet, jelesül a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete is bekapcsolódott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatba, mely egybecseng az önkormányzat azon törekvésével, hogy Berettyóújfalu élhetõ, egészséges város legyen. Az is öröm, hogy lehetõséget kapnak az érintettek a helyben megtermelt áruk bemutatására, fogyasztásának népszerûsítésére.

Szabó Imre, a Bihari Mézlovagrend zászlóõre, méhész, hagyományos viseletben lépett mikrofonhoz, s mutatta be a mézlovagrendet, mely 2012 tavaszán alakult. Céljuk a méztermelés népszerûsítése, a méztermelés elõsegítése. A tagok a jelenlévõk elõtt aláírták a lovagrend alapító oklevelét, majd a múzeum kiállítótermében Daróczi Lajos méhész kalauzolásával megtekintették a méhészet történetébõl nyílt kiállítást. A folyosón pedig a méhészfeleségek által méz felhasználásával készült, finomnál finomabb süteményeket kóstolhatták meg.

A múzeum udvarán, teltházas közönség elõtt, Muraközi István polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a Bihari Mézlovagrend tagjait. Az év legrövidebb éjszakájának eltöltésére összegyûlt város apraja-nagyja elõtt a városvezetõ kiemelte: különös jelentõséget ad a helyszínnek az, hogy a Bihari Múzeum különdíjas lett az idén, amihez ezúttal is gratulált.

Daróczi Lajos projektmenedzser, a Bihari Mézlovagrend Avató projekt kapcsán elmondta: a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete 2009-ben nyújtotta be pályázatát a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához, s nyertek el négymillió forintot háromnapos programjuk megvalósítására. A mostanit követi majd az októberi Bihari Számadó Napokon való szereplésük, amikor is ünnepélyes keretek közt avatják majd fel a mézlovagokat, de lesz körmenet is a városban.

A múzeum udvarán felállított színpadon mintegy száz szereplõ fellépésével helyi csoportok mûsorának tapsolhatott a közönség, miközben megkóstolhatták a különbözõ ízesítésû – zsálya, kamilla, csipkebogyó, bodza – mézeket, de még mézes fagyit is fogyaszthattak. Bene Kata és Kasza Marika mézédes melódiákat adott elõ, míg a könyvtárban Kolozsvári-Donkó Rebeka mézesbábos mesékkel szórakoztatta a legkisebbeket.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!