2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Az eddig kivárók beindíthatják a lakáspiacotForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-03 09:21:54
Aki eddig habozott ingatlant venni, elõbb-utóbb rászánja magát a tranzakcióra - legalábbis egyes elemzõk ezt remélik. Eladások tekintetében kettészakadt az ország.

A válságot megelõzõ néhány évben éves szinten 150-180 ezer körül alakult a lakás adásvételek száma. Ez 2009-tõl évi 80-90 ezerre csökkent, ha csak a különbség felével számolunk, ez 100-150 ezer meg nem valósult tranzakciót jelent - nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezetõ elemzõje az MTI-nek.

A habozás-kivárás legfõbb oka a szakemberek szerint az általános gazdasági bizonytalanság. Az emberek nem mernek eladósodni és nem szívesen vesznek fel hitelt, ráadásul az egyes pénzintézetek sem túl aktívak hitelkihelyezésben.

Hozzájárulhat a kialakult helyzethez az is, hogy jelenleg a lakások bérleti díja alacsonynak mondható. Piaci árról alapvetõen akkor beszélünk, ha az éves lakbér mértéke eléri a lakás árának öt százalékát. Jelenleg ez nem jellemzõ, vagyis a legtöbb esetben jobban jár az, aki lakáshitel törlesztés helyett albérletbe költözik, megtakarítását pedig (ha van...) betétben tartja.

Vannak azonban olyan társadalmi rétegek, amelyek ha most el is halasztják a vásárlást, elõbb-utóbb vevõként jelentkeznek. Ebbe a körbe tartoznak a fiatalok, akik családot akarnak alapítani, illetve azok a családok, amelyek kinövik a lakást - írja az MTI. A kínálati oldalon pedig ott vannak azok, akik vagy nem tudják a nagy lakásukat fenntartani, vagy éppen felesleges kiadásnak ítélik a magas rezsit, és kisebb lakásba költöznek.

Az igények lejjebb adása egyébként általános, amit jól tükröz az a tény, hogy kereslet az 5-15 millió forint közti lakásokra van, az ennél sokkal drágább családi házakat viszont már alig-alig lehet eladni. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint tavaly két százalékkal csökkentek a lakásárak Magyarországon. A forgalom tekintetében az ország kettészakadt: a Dunántúlon csak három megyében csökkent a fogalom, míg a Dunától keletre csak három megyében nõtt - idézte cége legutóbbi elemzését Valkó Dávid.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!