2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Hõség – Több megyében tûzgyújtási tilalmat rendeltek elForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-04 10:18:39
A rendkívüli meleg és szárazság miatt már több megyében tûzgyújtási tilalom lépett érvénybe – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz idõjárás miatt több megyében fokozott tûzveszély alakult ki, ezért az illetékes kormányhivatalok az erdõkre, fásításokra, valamint az erdõterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti idõre, visszavonásig – több megyében is tûzgyújtási tilalmat rendeltek el. Aki a tûzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el – tették hozzá.

A közlemény szerint Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén már korábban elrendelték a tilalmat. Kedden azonban Zala megye több településén is – Zalaszántó, Balatongyörök, Gyenesdiás, Rezi, Vállus, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Keszthely – életbe lépett a korlátozás.

A tilalom idején tilos a tûzgyújtás a kijelölt tûzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is. A kormányhivatalok vezetõi felhívták továbbá a közúton és vasúton utazók, az erdõben kirándulók, a mezõgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égõ cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tûzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkezõ tüzek sok esetben közvetlenül erdõ- és mezõgazdasági területeket is veszélyeztetnek – hangsúlyozta a KIM.

Az országos tiszti fõorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hõségriadó van érvényben. Az elõrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hõmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!