2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Dobhatjuk ki a fogkrémünketForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-05 09:52:18
Sokkal hatásosabb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen, ha a fogkrém és a szájöblítõ összetevõihez a hínárból származó enzimeket kevernek - állapították meg tudósok.

A Newcastle Egyetem kutatói azt tanulmányozták, hogy a Bacillus licheniformis meg tudja-e tisztítani a hajótesteket.

Kiderült, hogy a növény képes megvédeni a lerakódásoktól a fogközök azon részeit, ahová nem jutunk el a fogkefével. Laboratóriumi tesztek szerint az enzimek keresztül vágják magukat a plakkon, és "lehámozzák" a baktériumokat.

A dentális plakk különbözõ baktériumokból, gombákból álló massza, amelyek magukévá teszik az adott területet, ahová nem engednek be más anyagot - magyarázta Dr. Nick Jakubovics, az egyetem fogászati tanszékének munkatársa.

A hagyományos fogkrémek úgy mûködnek, hogy leradírozzák a plakkot, ami nem mindig elég hatásos. Ezért van, hogy még azoknál is képzõdik szuvasodás, akik mániákusan mossák a fogukat. Úgy találtuk, hogy az enzim eltávolítja a baktérium egy részét - magyarázta.

A plakkban lévõ baktériumok sejtjei elhalnak ugyan, a bennük lévõ DNS azonban kiszivárog egy biofilm réteget alkotva a fogakon. Remélhetõleg a további vizsgálatok lehetõvé teszik, hogy ezt a tisztító hatást átvezessük a mindennapi fogtisztítási eszközökbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!