2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóközleményeForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-10 10:07:26
A mezõgazdaságban megkezdõdtek a betakarítási munkák, melyek közül a legtûzveszélyesebb az aratás. Ezt bizonyítja a ma délelõtt Kismarja határában lángra kapott bálázó gép is, amihez a létavértesi, a berettyóújfalui és a debreceni tûzoltókat riasztották. A tûz a munkagépben jelentõs kárt okozott, átterjedt 15 nagybálára, és 2 hektáron a tarló is leégett.

A tûzesetek a legtöbb esetben megelõzhetõek lennének a vonatkozó tûzvédelmi elõírások betartásával. Az aratási tevékenységre vonatkozó tûzvédelmi elõírásokat az Országos Tûzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelettartalmazza, az alábbi tájékoztató az alapján lett összeállítva. A teljesség igénye nélkül kiemelve, a legfontosabb aratáskor betartandó elõírások:

  • Az aratást lehetõleg a közút, illetve vasút mentén kell elõször megkezdeni.
  • A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútvonal szélsõ vágányától és a vasútállomástól legalább 100 méter, a közúttól legalább 25 méter távolságra szabad elhelyezni. Ha a távolságok nem tarthatók, akkor a kalászos terményt, a szalmát az aratással egyidejûleg, a szálas takarmányt, pedig kiszáradáskor azonnal el kell szállítani. A vasút és a közút mentén az aratást követõen legalább 3 méter széles védõszántást kell alkalmazni.
  • Az aratás idejére a gabonatáblától legalább 15 méterre éghetõ anyagtól és növényzettõl mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni. A dohányzóhelyen a dohánynemû gyûjtéséhez és eloltásához megfelelõ mennyiségû vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.
  • Gabonatáblán dohányozni még a jármûvek, erõ- és munkagépek vezetõ fülkéiben sem szabad.
  • A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban csak az a tûzvédelmi követelményeknek megfelelõ, legalább egy, az érvényben lévõ hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelõ, 21A és 113B vizsgálati egységtûz oltására alkalmas (általában min. 6 kg-os ABC porral oltó) tûzoltó készülékkel is ellátott erõ- és munkagép, valamint egyéb jármû vehet részt, amelynek tûzvédelmi felülvizsgálatát, a betakarítást megelõzõen az üzemeltetõ elvégezte. A jármû megfelelõsségérõl az üzemeltetõnek szemle keretében kell meggyõzõdnie, amelynek tervezett idõpontját 8 nappal elõbb írásban az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre be kell jelentenie. A szemlérõl jegyzõkönyvet kell készíteni, aminek egy példányát a szemlét követõ 8 napon belül az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség részére meg kell küldeni, egy példányát pedig a jármûvön kell tartani.
  • A tartalék üzem- és kenõanyagot az erõ- és munkagéptõl, a kazaltól és a gabonatáblától legalább 20 méter távolságra kell elhelyezni éghetõ hulladéktól, növényzettõl mentes területen.
  • Az üzemelõ erõ- és munkagép kezelõje szükség szerint, de legalább naponta egyszer köteles a kipufogó-vezeték és dob valamint a szikratörõ mûszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghetõ anyagtól szükség esetén megtisztítani.
  • Az arató- és cséplõgépet hajlékony földelõvezetékkel, akkumulátorát pedig legalább nehezen éghetõ, villamosságot nem vezetõ anyagú védõburkolattal kell ellátni.
  • A vezetõfülke alatti területen a hidraulikaolaj folyását, szivárgását meg kell akadályozni, hiszen tûz esetén a továbbterjedést nagyban elõsegítheti.

Kérjük, fokozottan figyeljenek a fentiek betartására; égõ cigarettacsikket, gyufát ne dobjanak el a tüzek keletkezésének elkerülése érdekében.

Dr. Kiss Szilvia
Megyei szóvivõ

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!