2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kötelezõ szûrõvizsgálatot rendelt el a szakorvos Hajdú-BiharbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-13 08:07:38
Hajdú-Bihar. Az országos és a regionális tüdõgyógyász szakfõorvos javaslatának megfelelõen Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifõorvos kötelezõ tüdõszûrést rendelt el június 28-án, a 30 éves és ennél idõsebb lakosoknál – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos honlapján.

– A vizsgálatot akkor rendelik el, ha a tárgyévet megelõzõ évben a tuberculosis incidencia ( újonnan keletkezõ esetek gyakorisága) értéke a területen meghaladta a 25 százezreléket, vagyis 100 ezer emberbõl 25-en TBC-baktériummal fertõzöttek. A kötelezõ szûrõvizsgálat csaknem 350 ezer lakost érint – tájékoztatta lapunkat dr. Kohut Zsuzsanna, a Járványügyi Osztály fõorvosa. Hozzátette: A megyében míg az idõsek lelkiismeretesen elmennek a vizsgálatra, a fiatalabb korosztály kevésbé aktív, így a felhívás ellenére is csak valamivel több mint 60 százaléka az érintetteknek, akik részt vesznek a tüdõszûrésen, pedig rendkívül fontos lenne, hiszen a vizsgálattal nem csak a TBC-t szûrjük ki, hanem olyan tüdõbetegségeket is felfedezhetünk, melyek idõben való kezelésével életeket is menthetünk.

 

Csak 30 felett?

A diákoknak miért nem kötelezõ a tüdõszûrés, hiszen régen 18 év volt a korhatár – vetette fel a kérdést egyik olvasónk. Dr. Csontos Zoltán, a debreceni tüdõgondozó intézet vezetõje azzal indokolta, hogy a fiatalok körében nagyon ritka ez a betegség, hiszen már csecsemõ korban megkapják a BCG oltást, mely védettséget nyújt a gümõkor ellen. – A rendszeres tüdõszûrést egyébként is csak a 40 éves kor feletti dohányzó lakosoknak ajánljuk – fûzte hozzá.

Bár kötelezõ a vizsgálat egy hajdúsámsoni lakos kifogásolja, hogy az elõzõ évekkel ellentétben, idén tavasszal nem érkezett szûrõautó a településre. – Ebben az évben augusztus elsõ felében jön majd a szûrõkocsi – jelentette ki Hamza Gábor polgármester.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!