2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Tovább drágulhat a benzinForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-16 09:55:50
A héten az autósok ellen dolgoztak a fõbb folyamatok a nemzetközi piacokon, a benzin és a gázolaj ára így tovább emelkedhet a kutakon.

A forint gyengült a dollárral szemben, a gázolaj és benzin tõzsdei árjegyzése ugyanakkor emelkedett, azaz minden tényezõ a hazai üzemanyagárak emelkedése felé mutat.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Konkrét számokkal kifejezve mindez úgy néz ki, hogy a forint a dollárral szemben heti átlagban mintegy 3 százalékkal gyengült, míg a benzin és gázolaj tõzsdei árfolyama átlagosan 2-2, százalékkal kúszott fel, ami forintban kifejezve az árak megközelítõleg 5 százalékos emelkedését jelenti.

Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelõi (világpiaci) ár - forintban kifejezve a hazai kutakon egy 3-5 forintos áremelkedést mindenképp indokolna, de ha a Mol nem bánik óvatosan a ceruzával, akkor ennél nagyobb mértékû drágulás is elképzelhetõ.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függõen nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Májusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következõ héten, ám a Mol mégsem emelt árat. 

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítõleg milyen mértékû változást indokolnának a soron következõ héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!