2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Kétszázmillió forintot költ a kormány a Rubik-kocka kiállításraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-18 11:30:56
A kormány július 17-i határozatával 200 millió forintot csoportosított át az idei költségvetés általános tartalékából “A Rubik-kocka, és ami mögötte van” címû vándorkiállítás támogatására – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönybõl.

A kormány egyetért azzal, hogy a Miniszterelnökség – a jogszabályi elõfeltételek teljesülése esetén – a Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulójára összeállítandó, tekintélyes amerikai tudományos intézmény által gondozott és megvalósítani tervezett, aRubik-kocka gondolati tartalmának sokszíûségét, valamint tudományos és kulturális motívumként való széles körû elterjedését bemutató nemzetközi vándorkiállítás állami támogatása céljából 200 millió forint összegû támogatási szerzõdést kössön – olvasható a július 17-i közlönyben megjelent kormányhatározatban.

Rubik Ernõ 1974-ben találta fel a Rubik-kockát, tehát a 40 éves évforduló 2014-ben lesz, addigra állítják össze a vándorkiállítást.

A határozat értelmében az egyes kiemelt jelentõségû budapesti beruházásokért felelõs kormánybiztos (Fürjes Balázs) feladata, hogy készítse elõ a szerzõdés megkötését és felügyelje annak teljesítését a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárával együttmûködve.

A kormány mostani döntésével a Miniszterelnökség fejezeten belül egy új alcímet hozott létre “A Rubik-kocka, és ami mögötte van” vándorkiállítás támogatására. A határozatból az is kiderült, hogy az idei évben ez a támogatás az államnak 200 millió forintjába kerül, amelyre a költségvetés általános tartalékából talált fedezetet (Miniszterelnökség fejezeten belül a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére).

Lesz múzeum is

A kormány idén március 30-án jelentette be, hogy az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum épülhet a budapesti Rákóczi híd budai hídfõjénél; az építkezés 2014-ben kezdõdhet, a kiállítóközpont pedig 2017-ben nyithatja meg kapuit.

Az akkori eseményen Orbán Viktor hangsúlyozta: a Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthetõ, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírû találmányt idézõ, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a XXI. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!