2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Berettyóújfalu is érdekelt a HUNOR Mentõszervezet munkájábanForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-21 13:50:29
A BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság égisze alatt alakult meg 2012. július 15-én a speciális helyzetekben bevethetõ HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentõ mentõszervezet. Külön öröm számunkra, hogy berettyóújfalui vonatkozása is van a hírnek, ugyanis a Berettyóújfalui Tûzoltóság parancsnoka, Ökrös Árpád (akit korábban egy interjúban már bemutattunk olvasóinknak) tagja a szervezetnek, és a szervezeten belül a II. csoport vezetõje.

A csoport 16 tagot számlál. 2 fõ vezetõ és helyettes, 2 kutató, egy kutyás egy egészségügyes, és 11 mûszaki mentõ - tudtuk meg a parancsnoktól. A csoportba 6 fõ Hajdú-Bihar megyébõl 4 fõ Békés megyébõl és 2 fõ Csongrád megyébõl érkezett. A csapat alkalmas lesz a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkezõ speciális mentési feladatok ellátására, az elsõként beavatkozók megerõsítésére. Magyarországon a HUNOR a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi, külföldön pedig Magyarország hivatalos katasztrófavédelmi mentõcsapataként végzi majd tevékenységét. Mûködését Budapesten három órán belül, vidéken 8 órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes lesz megkezdeni. A HUNOR hivatásos mentõszervezet szakfeladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint elsõsegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen magától értetõdõ feladat a mûszaki mentés, áldozatok kiemelése, túlélési esélyeik biztosítása. A tervek szerint a Hunor Mentõszervezet több mint kétszáz fõs lesz.

I. Szervezeti mûködés, rendeltetés, felépítés
I.1. A szervezet megnevezése:
Neve: HUNOR MENTÕSZERVEZET
Rövidítése: HUNOR
Angol elnevezése: HUNGARIAN NATIONAL ORGANISATION FOR RESCUE SERVICES
I.2. Rendeltetése:
Központi rendeltetésû mentõszervezet az ország veszélyeztetettségének megfelelõen létrehozott, a hazai és a nemzetközi segítségnyújtásban bevethetõ szervezet. Helyi, területi és országos szinten, több megyét érintõen, illetve külföldön bekövetkezett veszélyhelyzetek, valamint katasztrófák során jelentkezõ speciális mentési feladatok ellátása, az azonnal beavatkozó erõk megerõsítése. Váratlan és súlyos veszélyhelyzetekben történõ beavatkozás, a helyi, területi és országos védekezések vezetés-irányítási és technikai támogatása. Magyarországon a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi, külföldön Magyarország hivatalos katasztrófavédelmi mentõcsapata.
Rendeltetése: NEHÉZ VÁROSI KUTATÓ ÉS MENTÕ CSAPAT
Nemzetközi meghatározása: HEAVY URBAN SEARCH AND RESCUE TEAM
I.3. Riasztás, mozgósítás, bevetés:
A mentõszervezet bevetésre és gyakorlatra történõ riasztása, mozgósítása, valamint hazai és nemzetközi szintû bevetése a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve vezetõjének döntése alapján történik. A mentõszervezet mentésbe történõ bevonása mentõegységenként is történhet.
I.4. Képességei:
Az ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport (INSARAG) Irányelvek és Módszertannak megfelelõen képesnek kell lennie a következõkre: keresõkutyákkal és mûszaki keresõ berendezésekkel történõ kutatás, mentés, beleértve a nagy tömegû tereptárgy megemelésével történõ mentést, vasbeton és acélszerkezetek bontása, kötelekkel végzett speciális mûveletek, dúcolási szakmûveletek, veszélyes anyagok kimutatása és elkülönítése, újraélesztési és életben tartási szakmûveletek. Több beavatkozási helyszínen 10 napon keresztül napi 24 órás munkavégzésre való képesség.
I.5. Jogszabályi alapok:
Magyarországi:
A katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény.
A katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI.10.) Korm. Rendelet, valamint annak a VIII. fejezete.
A hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tûzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeirõl és szakmai képzéseirõl kiadott 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet.
A hivatásos katasztrófavédelmi szervek ügyeleti és készenléti szolgálatainak mûködési rendjérõl szóló 48/2011. BM OKF fõigazgatói intézkedés 6. sz. melléklete: Eljárási és Kommunikációs Rend Nemzetközi katasztrófa- és humanitárius segítségnyújtás esetén.
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ akkreditált éves Központi Képzési Programjai.
2011. június 6-án 7375-3/2011. Ált. számon kiadott a Városi kutató és mentõ (USAR), mûszaki mentõ képességek szakterületére, mint alapvetõ szakmai követelmények a mentésbe bevonható hazai önkéntes mentõszervezetek részére kiadott Szervezeti és Mûveleti Irányelv, mint Nemzeti Minõsítési Rendszer.
Európai Uniós:
A Bizottság 2010/481/EU, Euratom határozata (2010. július 29.) a 2004/277/EK, Euratom bizottsági határozatnak a közösségi Polgári Védelmi Mechanizmus kialakításáról szóló 2007/779/EK, Euratom tanácsi határozat végrehajtási szabályai tekintetében történõ módosításáról
Egyesült Nemzetek Szervezet ajánlása:
ENSZ INSARAG Irányelv és Módszertana. Nemzetközi Mentõkutyás Szövetség (IRO) vizsgaszabályzata.
Észak-Atlanti Szerzõdés Szervezete:
Egyetértési Megállapodás.
Egyéb regionális és kétoldalú katasztrófavédelmi együttmûködések.
I.6. Bevethetõsége:
Alkalmazható országos (hazai) szinten, EU-n kívüli és EU-n belüli beavatkozás a lakosság élet-, egészség és anyagi javainak védelme érdekében. Mûködését Magyarországon Budapesten 3 órán belül, vidéken 8 órán belül, külföldön 48 órán belül megkezdi.
I.7. Készenléti ideje:
A riasztástól számított 1 órán belül a csapat vezetõi állományának, 3 órán belül a csapat többi részének el kell elérni a készenlétet.
I.8. Alkalmazásba helyezése:
Romok (például összedõlt épületek, balesetet szenvedett közlekedési eszközök) alatt rekedt áldozatok keresése, lokalizálása és mentése. Szükség szerint elsõsegélynyújtás a további ellátás céljából történõ elszállításig. Földrengés sújtotta területen a mûszaki mentés, áldozatok kiemelése és azok túlélési esélyeinek biztosítása.
Belföldön: A készenlét elérését követõen Budapesten 3 órán belül, vidéken 8 órán belül.
Külföldön: Felkészülési idõ 24 óra, azt követõen a szállítás módjától, a távolságtól, a határon történõ átlépések számának függvényében változó.
I.9. Szakfeladata:
Romok (például összedõlt épületek, balesetet szenvedett közlekedési eszközök) alatt rekedt áldozatok keresése, lokalizálása és mentése. Szükség szerint elsõsegélynyújtás a további ellátás céljából történõ elszállításig. Földrengés sújtotta területen a mûszaki mentés, áldozatok kiemelése és azok túlélési esélyeinek biztosítása.
I.10. Szállíthatósága:
Közúton, vasúton, vízi úton, légi úton.
I.11. Komponensei:
Vezetés-irányítás (irányítás, kapcsolattartás/koordináció, tervezés, média/beszámolók, értékelés/elemzés, biztonság). Kutatás (keresés mûszaki keresõ berendezésekkel és keresõkutyával, veszélyes anyagok kimutatása és elkülönítése). Mentés (bontási mûveletek, darabolás, megemelés és mozgatás, dúcolás, kötelekkel végzett speciális mûveletek). Orvosi ellátás, beleértve az áldozatok és az egységek tagjai, valamint a keresõkutyák ellátását.
Összességében komponensei: vezetés-irányítás, logisztika, kutatás, mentés és egészségügy.
I.12. Önellátási képesség:
Munkavégzés legalább 10 napon keresztül.
I.13. Tagjai:
Hivatásos katasztrófavédelmi szervek szakértõibõl (katasztrófavédelmi szakember, tûzoltó, logisztikus stb.), társszervek hivatásos, fõállású szakértõibõl (mentõorvos, mentõtiszt, mentõ szakápoló, pszichológus, statikus mérnök) kerülnek ki.
I.14. Szakmai felügyelet, koordináció:
A mentõcsapat szakmai felügyeletét és koordinációját a BM OKF Polgári Védelmi Fõfelügyelõség, a beosztott tûzoltói állomány szakmai felügyeletét a BM OKF Tûzoltósági Fõfelügyelõség látja el, a mentõcsapat tagjainak beosztását a BM OKF Humán Szolgálata végzi. Nemzetközi segítségnyújtás koordinációját a BM OKF Nemzetközi és Jogi Fõosztály fogja össze.
I.15. A szervezet felépítése:
Létszáma: 210 fõ, Törzs+logisztika 18 fõ, a kutató-mentõ egység 3 váltásban 3*64 fõ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!