2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A 14. Országos Felnõtt Csuhéfonó és Kézmûves AlkotótáborForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-27 12:43:07
A Bihari Népmûvészeti Egyesület idén már tizennegyedik alkalommal rendezte meg felnõttek számára meghirdetett kézmûves alkotótáborát.

Az alkotóházban Július utolsó hetében 15-25 fõ szorgoskodott. Az idén Dunakeszirõl, Veresegyházról, Esztárból, Komádiból, Püspökladányból, Nagykerekibõl, Hencidáról voltak pedagógusok, akik meg akarták ismerni a kézmûves fogásokat. Az egy hét alatt számos mesterség rejtelmeibe bepillanthattak. Rácz Erika ötvös, a népmûvészet ifjú mestere a tûzzománc ékszerek készítésébe vezette be az óvónõket, tanítókat, tanárokat. Zöld Klárával szalmaékszereket és szalma díszeket készítettek csuhét fontak.

Két derecskei népi iparmûvésszel két napig dolgoztak együtt, Loósné Nagy Ilonával nemezeltek, Szatmári Ferenc segítségével kosarat fontak a táborozók. Gál Attila a bõrmûvesség technikájával ismertette meg az érdeklõdõket. Magyar Zita fazekas, a népmûvészet ifjú mesterének segítségével agyagedényt korongoztak.

Az idén is - ahogy már évek óta mindig - egy hetesre terveztük a tábort. Délelõtt és délután is kézmûves tevékenység, 2-3 féle, amibõl mindenki érdeklõdõsének megfelelõen választhatott. Délutánonként múzeumlátogatás, és népi ételkóstoló is szerepelt a programban. Szerda délután autóbuszos kirándulást is szerveztünk, melynek során meglátogattuk a konyári Falumúzeumot, a Hosszúpályi Tájházat és végül Létavértesen a Rozsnyai István gyûjteményben kalauzolt bennünket Bihari Horvát László az Észak Bihari Múzeumi Szakszolgálat muzeológusa. Létavértesen megnéztük a jurta tábort, múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettünk és helyi ételt, tormalevélbe töltött süldõt iskóstoltunk.

Táborunk támogatója - ahogy évek óta mindig, úgy az idén is - a Nemzeti Kulturális Alap Közmûvelõdés és Népmûvészeti Kollégiuma.
Az esõs idõben elkezdõdött tábor vége felé már elvonultak a felhõk, a nap is kisütött, így a búcsúesten Veress Ákos által készített pásztortarhonya vacsora mellett zártuk a jó hangulatú tábort. Ahogy ez egy igazi alkotótáborban szokás, kosárnyi alkotással a karjukon búcsúztak egymástól a résztvevõk.  „JÖVÕRE VELETEK UGYANITT!”

Kállai Irén
táborvezetõ

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!