2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Hagyományos mesterségek újjáélesztése BerettyóújfalubanForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-27 12:53:27
„Hagyományos mesterségek újjáélesztése” címmel 2011 júliusában kezdõdött a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása projektjének megvalósítása. 2012. július 26-án 10 órai kezdettel került megrendezésre a projekt ünnepélyes zárórendezvénye.

A projekt céljairól, mevalósításáról és annak eredményeirõl:

A Programban együttmûködõ partnerként vett részt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Berettyóújfalui Kirendeltsége, a Bihari Népfõiskola és a Bihari Népmûvészeti Egyesület. Az önerõt nem igénylõ, 100 százalékban támogatott projektnek köszönhetõen, 28.347.328 Ft vissza nem térítendõ támogatást fordíthattak a halmozottan hátrányos helyzetû csoportok számára olyan programok szervezésére, melyeknek a térségben hagyománya van. Olyan hagyományokon alapuló kézmûves szakmák elsajátítására volt lehetõség a projekt során, melyeknek a Bihari Kistérségben nemcsak múltja, de a projektgazda reményei szerint jövõje is van.

A projekt célcsoportjai az alacsony iskolai végzettségûek; az elavult szakképesítéssel rendelkezõk, vagy szakképesítéssel nem rendelkezõk; az önmagukat cigány kisebbséghez tartozónak vallók; a tartós munkanélküliek (legalább 6 hónapja nem végez rendszeres keresõ tevékenységet); a pályakezdõ fiatalok; az 50 éven felüliek; a gyermekgondozást, hozzátartozó ápolását követõen a munkaerõpiacra visszatérõk; a megváltozott munkaképességûek, fogyatékkal élõk voltak.
A projekt elején megtörtént az oktatott szakmák FAT akkreditációja, valamint a képzõk képzése is, mely során 14 fõ megfelelõ szakmai alapokkal rendelkezõ képzõ sajátított el ismereteket a kulcskompetencia 7 területén.

A megvalósítás során 60 fõ alapozó szakmai képzése valósult meg 40 órában, mely során a kompetenciaképzés illetve a szakágak tanulási tevékenysége történt meg. Az alapozó képzés kiemelt célja, hogy erõsítse a célcsoportok munkaerõ-piaci reintegrációs lehetõségeit elõsegítve ezzel a társadalomba való beilleszkedést, közösségbe való bekapcsolódást is. Segíti továbbá a hátrányos helyzetûek önismeretét, vállalkozó, kulturális tudatosság képességeit, felkészíti õket a munkaerõ-piacra való visszatérésre azáltal, hogy olyan ismereteket nyújt, és kompetenciákat fejleszt, amelyek egyrészt lehetõvé teszik az önfoglalkoztatást, másrészt amelyek ismeretében hatékonyabban tudnak integrálódni civil vagy egyéb intézményi szervezetek által kifejlesztett hálózatokhoz. (pl. falusi turizmus). A modul elvégzése után minden résztvevõ tanúsítványt kapott.

A képzés második részében négy kézmûves szakma elsajátítására volt lehetõség 150 órában, melyek: kosárfonás, szûrrátét készítés, fazekasság, játszótartás voltak. A képzések elméleti és gyakorlati vizsgával zárultak, ahol mind a 60 „hallgató” eredményesen szerepelt, színvonalas munkát készített, és kapott az elvégzett szakmáról tanúsítványt. A képzés fázisai során a résztvevõk számára folyamatosan biztosított volt az étkezés, illetve az utazási költség.

A résztvevõk pozitív hozzáállását bizonyítja, hogy többen önkéntesnek jelentkeztek a Bihari Népmûvészeti Egyesülethez, valamint összefogva a közeljövõben megrendezendõ vásárokon kívánnak részt venni termékeikkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!