2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Fizethetnek a gazdászok, feldolgozók, boltosokForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-06 09:36:13
Szeptember végéig kell megfizetni nagyjából 400 ezer gazdának, élelmiszer-feldolgozónak, kereskedõnek évi 5 ezer forintos regisztrációs díjat, kamarai hozzájárulást. Az agrárkamarai tagság ugyanis kötelezõ minden élelmiszer elõállításhoz kapcsolódó vállalkozásnak, õstermelõknek is.

Hatályba lépett az új agrárkamarai törvény, s ennek értelmében mindenkinek kötelezõ a kamarai tagság, aki az élelmiszer termelésben, elõállításban, forgalmazásban részt vesz. Emiatt nagyjából 400 ezer taggal lehet számolni, akiknek kötelezõ évente 5 ezer forintot befizetni regisztrációs díjként. Ezt most szeptember végéig kell megtenni. A kamara ezáltal 2 milliárd forintra tesz szert.

Jelenleg 10 ezres – önkéntes - tagsággal rendelkeznek a megyei agrárkamarák, az õ összefogásukkal mûködik az országos Magyar Agrárkamara. Ez a rendszer megszûnik a jövõben és területi kamarák általános jogutódlással beolvadnak az új Agrárkamarába, annak megalakulásának pillanatában.

A törvény hatályba lépését követõ 30 napon belül a vidékfejlesztési miniszter 21 tagú átmeneti elnökséget nevez ki, amely elõkészíti és lebonyolítja a kamarai választásokat, és az új köztestület megalakulásáig jogfolytonosan átveszi a jelenlegi megyei agrárkamarák és az országos kamara irányítását. Utóbbiak összes választott tisztségviselõjének mandátuma az átmeneti elnökség kinevezésével egy idõben megszûnik.

A kamarai ügyintézõ szervezet az átmeneti idõszakban is zökkenõmentesen mûködik, és zavartalanul teljesíti a kamarai közfeladatokat. Az átmeneti elnökség feladata többek között a választási szabályok kidolgozása az „egy tag-egy szavazat” elve alapján, a tagnyilvántartási rendszer felállítása, a választói névjegyzék összeállítása és az új kamara alapszabály-tervezetének megalkotása. A választások idõpontját a vidékfejlesztési miniszter tûzi ki, de a jogszabály szerint az új köztestületnek legkésõbb 2013. március 31-ig kell megalakulnia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!