2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Megismétlõdhet a 4-5 évvel ezelõtti élelmiszerválságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-11 12:18:04
A 2007-2008-ban tapasztalt élelmiszerválsághoz hasonló krízis alakulhat ki, ha a gabonatermelõ országok ismét exportkorlátozó intézkedésekhez nyúlnak – figyelmeztetett az ENSZ élelmezésügyi és mezõgazdasági szervezete, a FAO abban a jelentésében, amely az aszály miatti globális élelmiszerár-emelkedésrõl számol be.

A FAO kimutatásából kiderül: a globális élelmiszerárak júliusban ismét emelkedtek, miután az elõzõ három hónapban még csökkenést mutatott az árindex. Az ENSZ szervezete szerint az árak a következõ hónapokban tovább emelkedhetnek.

A gabonák, olajos magvak, a tej, a hús, valamint a cukor árát tartalmazó FAO-index a júniusi 201 pontról júliusban 213 pontra nõtt, ami elmarad ugyan a 2011 februárjában mért 238 pontos csúcstól – ami az arab tavasz kitörésében is szerepet játszott –, azonban már most magasabb a 2007-2008-ban mért szinteknél. Utóbbi két évben a bioüzemanyagok megnövekedett használata, a rossz idõjárás, illetve a korlátozó exportpolitika együttes hatásaként ugrottak meg azélelmiszerára, amely több országban – így Egyiptomban, Kamerunban és Haitin – kiterjedt erõszakos tüntetéseket eredményezettet.

Megugrott élelmiszerárak!

Utóbbi két évben a bioüzemanyagok megnövekedett használata, a rossz idõjárás, illetve a korlátozó exportpolitika együttes hatásaként ugrottak meg azélelmiszerára, amely több országban – így Egyiptomban, Kamerunban és Haitin – kiterjedt erõszakos tüntetéseket eredményezetett.

Az élelmiszerárak mostani emelkedését a rendkívül száraz idõjárás okozta. A fél évszázada nem tapasztalt aszály miatt az utóbbi hetekben rekord szintre emelkedtek a gabonaárak az Egyesült Államokban, ami miatt világszerte fokozódtak az élelmiszerárakemelkedésétõl való félelmek, ugyanis a kukorica, a szójabab és a búza esetében az USA számít a legnagyobb exportõrnek a világon.

A globális gabonapiacon emellett azért is emelkednek az árak, mert a piaci szereplõk attól tartanak, hogy a Fekete-tengeri gabonatermelõ országok, fõként a világ harmadik legnagyobb termelõjének számító Oroszország exportkorlátozásokat vezet be, miután a szárazság az õ termelési eredményüket is visszavetette.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!