2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Erõtlen próbálkozások sorozata - Egyelõre álom a lakáspiaci fellendülésForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-15 09:39:43
Amíg a használt lakások piacán már stagnáló, vagy minimálisan emelkedõ tendenciát mutatnak az árak, addig a lakásépítési statisztikák továbbra is lefelé tartó trendet jósolnak az új építésû lakások piacán. 2012 elsõ félévében alig több mint 4400 lakást adtak át Magyarországon; ez 20 százalékkal kevesebb, mint 2011 ugyanezen idõszakában. A szocpol és a kamattámogatás pedig eddig nem sokat ért - többek között ez derül ki az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Monitor elemzésébõl.

Budapesten a legrosszabb a helyzet, itt csupán 780 lakás kelt el az elmúlt hat hónapban, ez 54 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év elsõ félévéhez képest. Ezzel szemben a megyei jogú városokban 34%-kal nõtt a lakásépítések száma 2011 és 2012 elsõ félévei között. A szocpol és a kamattámogatás napjainkig nem tudott kellõ lökést adni az új vagy használt lakás piacának.

Állami támogatások - elhúzódó hatások

Az idei évben meghirdetett új támogatási eszközök - a szocpol és a lakásvásárláshoz igénybe vehetõ kamattámogatás eddig nem töltötte be a hozzá fûzött reményeket, egyelõre nem tapasztalható a keresletélénkítõ hatásuk. A szocpol népszerûsége a szigorú feltételek, valamint az alacsony támogatási összeg miatt alacsony, míg a kamattámogatás rendszere a bankok számára elõnytelen konstrukciók létrejöttét jelentette volna. Ez utóbbin egy szabálymódosítás változtatott, azonban az kétséges, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben és hitelkeresleti szint mellett a közeljövõben érezhetõ lesz-e az állami támogatások keresletélénkítõ hatása.

Mind a kamattámogatásról, mind a szocpolról elmondható, hogy a kedvezõtlen feltételek mellett, elterjedésüket a gazdasági környezet, az alacsony hitelfelvételi kedv is hátráltatja. Éppen ezért átütõ keresletélénkítõ hatásra egyelõre nem számíthatunk egyik állami támogatási formától sem, valószínûleg még a kombinációjuk sem hozhat trendfordulót önmagában a lakáspiacon. Komolyabb keresletbõvítõ hatással csak a gazdasági és finanszírozási környezet jobbrafordulása esetén lehet számítani, nagy valószínûséggel legkorábban 2013-tól.

Mindeközben az ország telek piacán

A fõvárosban a kereslet a belterületi építési telkek iránt a 10 és 15 millió forint közötti sávban koncentrálódik. Ekkora összegért 500 és 900 négyzetméter közötti telkeket kínálnak, de a legtöbb érdeklõdést a kisebb, 500 négyzetméter körüli telkek generálták. Pest megyében a 6 milliós, 500-1000 négyzetméteres telkekre mutatkozik a legnagyobb kereslet. Ha a telkek mérete alapján vizsgáljuk meg a preferenciákat jól látható, hogy a legkeresettebbek a 700 négyzetméter területûek. Ebben a mérettartományban viszonylag sok érdeklõdést regisztráltak a 3 millió körüli vételártól kezdve egészen 18 millióig.

Ez egyébként nem csak Pest megyében, hanem az egész országban jellemzõ tendencia. Az ország keleti felében az építési telkek kereslete a 2 és 9 millió forint közé esõ vételárúakra koncentrálódik. A legtöbb érdeklõdõt az 5 millió forintos, 500 négyzetméteres telkek generálták. Az ország nyugati felében a keleti országrészben tapasztalthoz nagyon hasonló kép rajzolódik ki. A keresõk zöme itt is 2 és 9 millió forint közötti telkekrõl érdeklõdik. Van azonban egy réteg, amely 9 milliónál drágább építési telkeket keres, 14-15 millió forintig, õk a keresõk ötödét teszik ki. A legkeresettebb telekméret a nyugati megyékben is 600 és 700 négyzetméter körül alakul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!