2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Idén is Nagy Látásteszt BerettyóújfalubanForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-21 09:29:59
A szûrõbusz immáron harmadik éve áll a magyar lakosság szolgálatában. A kezdeményezést 2010. augusztusában indították az Opticnet Szakértõ Látszerészei, és azóta közel 90 helyszínen több mint 8000 ember látását ellenõrizték.Idén augusztus 31-én Berettyóújfaluban vehetik igénybe az ingyenes látástesztet az érdeklõdõk.

Az ingyenes látásteszt alkalmával nem csak egy ingyenes szûrésen vehet részt, de Szakértõ Látszerészeink személyre szabott szaktanácsadással is várják Önt! Ráadásul egészségtudatosságát továbbra is egy 3000 Ft-os kuponnal jutalmazzuk, melyet az Önhöz legközelebbi Opticnet Partnernél válthat be új szemüvege készíttetésekor. A szemei egészségének megõrzése érdekében legalább 2 évente végeztessen szemvizsgálatot!

Az opticnet szûrõbusz berettyóújfalui állomása: 2012. augusztus 31. péntek, Dózsa Gy. út 8-10. (bevásárló udvar)

 

A három év alatt a szakemberek megdöbbentõ eredményeket tapasztaltak a látásvizsgálatok során. Többek közt kiderült, hogy a tesztet elvégzõk 74%-nak további látásvizsgálatra volna szüksége, de az is bebizonyosodott, hogy a férfiak sokkal kevésbé figyelnek szemük világára, mint a nõk.

Íme néhány további érdekes és figyelemfelkeltõ adat:

A jogosítvánnyal rendelkezõ férfiak fele rosszul lát!

A szûrésen résztvevõk 61%-a (3408 fõ), (a férfiak 73,1%-a, míg a nõk 50%-a) rendelkezik jogosítvánnyal.

A Nagy Látásteszt egyik talán legriasztóbb statisztikai adata, hogy a jogosítvánnyal rendelkezõ férfiak 51,9%-a nem lát jól (nõknél ugyanez a szám 35,6%), vagyis a volán mögött ülõ férfiak több mint fele látásvizsgálatra szorulna. Ez azért riasztó adat, mert a szakemberek egybehangzó véleménye alapján mind a reakció idõre, mind a távolságok felmérésére, mind a térérzékelésre komoly hatással van a gyenge, rosszul korrigált látás, vagyis elõfordulhat, hogy a látás problémája, a nem megfelelõ látásélesség okoz közúti baleseteket!

Az autóvezetéshez szükséges szemüveg, korrekció viselése egyre több embernél szükséges. Ezért a szakemberek véleménye szerint minden korosztály, de különösen az idõsebb (45 év fölöttiek) esetében a közúti forgalomban való közlekedéshez szükséges lenne a rendszeres az elõírt szemvizsgálaton felírt szemüveg, vagy kontaktlencse kötelezõ hordását sokkal szigorúbban ellenõrizni!

A számítógép elõtt ülõk jobban odafigyelnek

A szakemberek azt tapasztalták, hogy azok, akik munkavégzéshez számítógépet használnak, sokkal jobban odafigyelnek a látásuk épségére és a megfelelõ korrekcióra, mint azok, akik nem. A Nagy Látásteszt buszán megfordulók közül 24,5% dolgozik, vagy tölt el minimum 4 órát monitor elõtt, közülük mindössze 15,4%-nak volt további szüksége további látásellenõrzésre.

A nõk gyakrabban járnak látásellenõrzésre

A szûrésen résztvevõk között viszonylag magas, 32% volt azoknak a száma, akik 1 éven belül voltak szemvizsgálaton, 21%-uk volt 2 éven belül, 16%-uk 3 éven belül és 31%-uk, majdnem minden harmadik részt vevõ volt 3 éven túl. A nemek közti megoszlás azonban korántsem kiegyenlített. A szakértõk sok éves tapasztalatát erõsítette meg a Nagy Látásteszten mért (a grafikonon ábrázolt) eredmény, amely szerint a nõk gyakrabban járnak szemvizsgálatra, szûrésekre és gyakrabban is készíttetnek szemüveget maguknak, mint a férfiak.

Az is kiderült, hogy a nõk sokkal inkább felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük, mint a férfiak, akik gyakran hiúságból nem viselnek szemüveget. (Arra a kérdésre, hogy van-e szemüvegük (látáskorrekciós eszközük), a nõk 69,3%-a válaszolta, hogy igen, míg a férfiak 55,8%-a, azaz közel 15%-kal kevesebb, válaszolta ugyanezt.)

Holott a látásunk, a látásélességünk nem csak a magabiztosságunkat javítja, de a vezetésnél és a közlekedésben is a biztonságunk ALAPJA!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!