2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Már csak egy hetük maradt a devizahiteleseknek!Forrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-24 10:33:57
  Már csak egy hetük van a devizahiteleseknek, hogy megszabaduljanak régi hiteleiktõl. Legalábbis az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétõl érvényes kritériumoknak. Ez az a törvény, amivel a kormány el kívánja érni, hogy a banki hitelkínálat átlátható és összehasonlítható legyen, a pénzügyekben kevésbé járatosaknak is. Ez és az éves csúcs közelében lévõ euró és svájci frank árfolyam a devizahiteleseknek azt is lehetõvé teszi, hogy forintosítsák hitelüket. Érdemes lecsapni a lehetõségre?  

 

Április elsejétõl él a 2011. évi CXLVIII. törvény, ami a kölcsönök kamatai és a teljes hiteldíj mutató korlátozása, valamint az átlátható árazás biztosítása érdekében az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását tartalmazza. A törvény értelmében egy hitel akkor átlátható, ha az ügyleti kamat legalább 3 évre fixálva van, vagy valamilyen referenciahozamhoz kötött. Akinek hitele, akár devizahitele nem ilyen, egyszer kérheti a szerzõdésmódosítást.

Forinthitelesek forintra, euróhitelesek euróra vagy forintra, a frankhitelesek mind a három devizanemre válthatják tartozásukat, aminek akkor van a legnagyobb értelme, ha valamilyen mértékben csökken is ezzel a törlesztõrészlet. A magas forinthitel kamatok miatt viszont, az biztos, hogy változatlan árfolyamok mellett többet kell fizetni a forintosítóknak. Azoknak lehet a forintosítás megoldás, akik szerint hosszútávon a forint nagyobb arányú gyengülése várható, így esetlegesen a magasabb kamatok mellett is érdemes a mostani árfolyammal kalkulált forinttartozást fizetni.


A jelenleg nagyon alacsony díjjal számolt devizahitelek forintra váltása esetén akár 40-70 százalékos törlesztõrészlet növekedésre is lehet számítani, még akkor is ha a legolcsóbb elérhetõ lakáscélú forinthitellel számolunk. A fenti táblázatban a várható törlesztõrészlet növekedéseket ábrázoltuk futamidõtõl és a THM-tõl függõen. 

Mit mondanak a bankok?

A legtöbb bank arról számolt be, hogy a lehetõség után érdeklõdõk száma igen alacsony. Az azonos devizában maradó ügyfelek díjai nem változhatnak jelentõs mértékben. Egy banki válaszban mellékelt táblázat szerint a következõ kamatkondíciókra számíthatnak a különbözõ devizahitelesek. 

 

Kiemelt ügyfél, aki a módosítandó hitelszerzõdése kapcsán 2011.03.31. és 2012.03.31. között nem esett 30 napon túli fizetési késedelembe, és a hitelszerzõdés alapján 2012.03.30-án fennálló tartozásának a 2012.03.30-án érvényes MNB deviza-középárfolyamon forintra átszámított összege és az ingatlan banknál nyilvántartott aktuális piaci értékének hányadosa nem érte el a 70%-t. Nem áll hitelkönnyítõ program hatálya alatt, illetve Páros hitel esetén nincs 3 hónapon túli és 50.000 forintot meghaladó tartozása a hitelhez zárolt lakástakarék-pénztári megtakarításában.



Új kockázatok

Új kockázatok jelenhetnek meg a szerzõdésmódosításkor,a például a referenciakamatozásra váltással. Referencia kamathoz (LIBOR, EURIBOR) kötött ügyletek esetében ugyan a kamatfelár mértéke a futamidõ végéig nem változhat (csak a jogszabályban meghatározottak szerint pl.:késedelmes fizetés), azonban a referencia kamat mértéke módosulhat, ami kamatfordulókor befolyásolja az ügyfél által fizetendõ kamat és egyben a törlesztõrészlet mértékét. Tehát ha az EURIBOR a jelenlegi szintrõl emelkedik 1%-ot, akkor az 1%-kal magasabb ügyleti kamatot eredményez. Ennek okán az ügyfélnek megfontoltan és körültekintõen kell döntést hoznia, változtat-e a jelenlegi szerzõdésén. Érdemes tisztában lenni avval is, hogy a kölcsön futamideje alatt az ügyfél által választott hiteltípusnak megfelelõen 1 vagy 3 éves kamatrögzítést alkalmazunk, amely azt jelenti, hogy a kölcsön kamatlába évente / háromévente, a szerzõdés évfordulójakor kerül felülvizsgálatra.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!