2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Dagad a dinnyebotrányForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-31 09:18:06
A dinnyeügyben érintett szervezetek és cégek egy része továbbra is úgy látja, hogy nem sértett versenyjogot. Mások egyelõre hallgatnak. A politikusok pedig - ahogy azt szokták - egymásra hárítják a felelõsséget.

Csodálkozással és értetlenséggel fogadta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szervezetüket is bevonta a vizsgálatba. Az elnök az MTI-nek adott nyilatkozatában jelezte érthetetlen a kartellgyanú, hiszen a magyar dinnye promóciója kapcsán tartott véleménycserén árról szó sem esett, csupán szakmai kérdéseket vitattak meg. A GVH a vizsgálat megindítása elõtt, az adatgyûjtés során csak adatokat kért a FruitVeB-tõl, arról szó sem volt, hogy vizsgálná a szakmai szervezetet.

Hol volt a GVH, amikor az áruházláncok visszaéletek erõfölényükkel?

Simonka György (Fidesz) országgyûlési képviselõ, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke arról beszélt a hírügynökségnek, hogy a versenyhatóság akkor nem tett semmit, amikor az áruházláncok visszaéltek gazdasági erõfölényükkel. Most viszont vizsgálódik, amikor a magyar gazdák érdekeit kívánják érvényre juttatni. A szakmai érdekképviseleti szervezet vezetõje jelezte: az érdekvédõ tevékenységgel nem hagynak fel - bármennyi bírálatot is kapnak -, sõt azt a késõbbiekben ki kívánják terjeszteni a magyar paprika és alma promóciójára is.

Nem volt kötelezõ árelõírás

Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója megerõsítette korábbi álláspontjukat, amely szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a "dinnye kerekasztalon" nem írt elõ kötelezõ árat a gyümölcsre. A szóban forgó megbeszélésen Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára arra hívta fel a jelenlévõk, azaz a kereskedõk figyelmét, hogy a magyar dinnyetermelõktõl vásárolják meg a dinnyét, ha lehet. Emellett az ár kialakításakor tanúsítsanak önmérsékletet a szezon elején. Rögzített árról azonban nem volt szó - mondta akkor Fodor Attila.

Államtitkárnak lehet törvényt sérteni

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Mesterházy Attila (MSZP) országgyûlési képviselõnek adott írásbeli válaszában, amelyet az Országgyûlés honlapján tettek közzé csütörtökön azt írta: "arról pedig, hogy a fent említett egyeztetésen kialakított szóbeli egyezség kartellnek minõsül-e, kérdezzék meg vidéken azokat a gazdákat, akiknek az érdekében ez a tárgyalás lezajlott". Megjegyezte azt is, hogy õsztõl a magyar almatermelõk érdekében is promóciós kampányokat folytat majd a tárca. Az MSZP frakcióvezetõje kérdésében azt firtatta, hogy Fazekas Sándor Budai Gyula államtitkárnak még a nyílt törvénysértést is megengedi-e?

Õsztõl az alma lesz soron
A miniszteri levél kitér arra is, hogy a kormány korábban már fellépett a magyar tej és dinnye védelmében, illetve õsztõl a magyar alma érdekében is promóciós kampányokat folytat majd. "Újra egyeztet a piaci szereplõkkel és a termelõkkel, hiszen a minõségi magyar élelmiszer vásárlókhoz való eljuttatása, a magyar mezõgazdaság megerõsítése mindannyiunk közös érdeke".
A kérdéskört illetõen a levélben a miniszter azt közölte, hogy a tárgyalásoknak két fontos célja volt: egyrészt az, hogy a minõségi magyar dinnyét az áruházláncok tisztességes, a tavalyi szintet legalább elérõ áron árulják, másrészt hogy az import dinnyét ne akciózzák olyan árszintre, hogy az a magyar termelõket ellehetetlenítse. A minisztériumot képviselõ Budai Gyula államtitkárnak a mindegyik fél számára elfogadható konszenzus kialakítása volt a feladata, amely feladatának eleget is tett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!