2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szakmailag nem indokolt a terület alapú rendszámtábla bevezetése Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-12 15:40:16
Még az idén döntés születhet a megyei, járási alapú rendszámokról. Amennyiben a bevezetés mellett döntenek, a mûszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere. Az Autós Nagykoalíció vezetõje a minap bejelentette: egy olyan országban, amelyen gépkocsival néhány óra alatt át lehet érni, szakmailag semmi nem indokolja a területi alapú rendszámokat.

Az állampolgárok érzékelni fogják, hogy egyszerûsödik a gépjármûvek forgalomba helyezése, a forgalmi engedélyek és a jogosítványok kiadása is – szól a hivatalos indoklás. A rendszámtáblák cseréjébõl remélt tétel abban a nemzetgazdasági tárca által készített jelentésben szerepel, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött decemberben, a túlzotthiány-eljárás keretében. A jelentés végén található táblázat – amely a kabinet 2012-es kiadáscsökkentõ és bevételnövelõ intézkedéseit tartalmazza – szerint a kormány 12 milliárdos pluszbevételre számít a cserébõl.

Ha a szabályozás csak az új jármûveket érinttette volna, akkor 2012-re az autóiportõrök által elõzetesen 52 ezer személy-gépjármû, 12-13 ezer kishaszongépjármû, 4000 nagy tehergépkocsi, és mintegy 2500 rendszámköteles motorkerékpár alapján nagyjából 608 millió forint bevételre lehetne számítani. Ezért az új rendszámokat az új rendszámokat felmenõ rendszerben azoknak is cserélnék, aminek a forgalmija lejárt, továbbá azokét, akik ezt külön kérik.

Egy év alatt nem?

Viszont, ha a cél a bevételi számok teljesülése, akkor a gépjármûvek egyidejû rendszámtáblacseréje lenne az egyedüli megoldás. Ennek viszont akadálya, hogy a forgalomban lévõ összes jármû esetén a rendszámtáblák cseréjét érdekvédelmi szervezetek szerint egy év alatt sem lehetne lebonyolítani. Szakértõk szerint egyébként a teljes, 3,5 milió darabos jármûpark cseréje 52 milliárd forintba kerülne, melynek nagyjából a fele az új rendszámok ára, a többi pénz viszont a költségvetést gazdagítaná. Hogy pontosan miként is nézne ki az új rendszámtábla, még nem lehet tudi.

A területi jelzés dombornyomással vagy matricával készülhetne, ez lenne a gyorsabb. Ha a formátum is változik, akkor a biztosítók nyilvántartásainak, a gépjármû-nyilvántartásnak, valamint az autópályadíjakhoz kapcsolódó rendszerek átírására is szükség lesz. A három betûbõl és három számból álló jelenlegi rendszám kombinálhatósága még bõven tartalmaz lehetõségeket, ezért tehát még legalább tíz évig nem kellene az azonosítókat lecserélni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!