2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
OKF: a szén-monoxid-mérgezéses balesetek kis ráfordítással megelõzhetõkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-06 11:34:19
Szén-monoxid-mérgezés Budapest, 2012. október 5., péntek (MTI) – Az idén már 93 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, pedig az ilyen balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelõzhetõk lennének – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel.

Az OKF tájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször a helytelenül használt tüzelõberendezés vagy gázüzemû berendezés okozza. A közleményben azt írták: a tapasztalatok alapján egyértelmûen megállapítható, hogy az esetek nagy része szabálytalan kivitelezés, a berendezés idõszakos ellenõrzésének és karbantartásának elmulasztása vagy a szellõzõelemek lezárása miatt következett be.

Felhívták a figyelmet arra: Magyarországon minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset következik be, közülük többtucatnyi halállal végzõdik. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, de ha a levegõben a koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy ezért rendkívül fontos a megelõzés, és viszonylag kis anyagi ráfordítással is lehetséges: a szén-monoxid-érzékelõk megbízhatóan jelzik a CO-koncentráció emelkedését. Jelenleg azonban a magyar háztartások csak kis részében van ilyen eszköz – tették hozzá.

A közleményben szintén fontosnak nevezték, hogy az állampolgárok minden fûtési szezon elõtt ellenõriztessék a tüzelõ-, fûtõberendezések és a kémények állapotát, lehetõleg olyan szakemberrel, aki a mûszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Rendszeresen kell szellõztetni azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelõberendezések vannak, így is megakadályozható a mérgezõ gázok felhalmozódása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!