2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Diákhitel2: a 9 százalékos kamatból 2 százalékot kell a hallgatóknak állniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-09 10:18:51
Budapest, 2012. október 8., hétfõ (MTI) – Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a október 15-tõl év végéig tartó idõszakra – közölte a Diákhitel Központ hétfõn az MTI-vel, kiemelve: a Diákhitel2-t igénybe vevõ ügyfelek számára felszámított kamatláb 2 százalék, az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában a hitelfelvevõ helyett megfizeti.

Mint írták, a 2012/2013-as tanév õszi félévétõl igényelhetõ Diákhitel2 2012. október 15-étõl december 31-ig tartó idõszakra vonatkozó kamatlábát a forrásköltség (5,83 százalék), a kockázati prémium (1,57 százalék), valamint a mûködési prémium (1,60 százalék) kamatelemek alkotják.

A Diákhitel1 kamatához viszonyított magasabb kamatmérték az új termék bevezetésével összefüggõen felmerülõ mûködési ráfordításokból adódik – fejtették ki.

Kitértek arra is, hogy a Diákhitel Központ a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tõkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, amely kedvezõ forrásköltséget eredményez a hallgatói hitelrendszer számára. A finanszírozáshoz szükséges külsõ forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektõl, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tõkepiacról szerzi.

A Diákhitel2-t igénybe vevõ ügyfelek elkülönített kockázatközösséget képeznek a társaságon belül, így a Diákhitel2 kamatában felszámított kockázati prémiumból a társaság az õ várható veszteségeikre képez tartalékot. A Diákhitel Központ Zrt. az új termékhez kapcsolódó költségeit elkülönítetten tartja nyilván, azokra a teljes Diákhitel2 kamatban felszámított mûködési prémium kamatelembõl teremt hosszabb távon fedezetet – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!