2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
„Rózsaszín séta” a mellrák ellenForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-10 18:39:34
A Magyar Rákellenes Liga Berettyóújfalui Alapszervezete idén is megrendezte tudományos konferenciával egybekötött „rózsaszín sétáját” a mellrák elleni küzdelem jegyében.

A rendezvény a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központ színháztermében kezdõdött, ahol a mintegy félszáz hölgyet Halászné Szilágyi Gyöngyi vezetõségi tag köszöntötte. A színvonalas zeneiskolai produkciók után Dr. Szénási György fõorvos, az alapszervezet elnöke tartott elõadást, melybõl kiderült: évente 2500 nõ hal meg mellrákban, ezért nagyon fontos a korai felismerés, hiszen a betegség gyógyítható. Az elsõ mellrák ellenes „rózsaszín séta” 2011-ben volt a Lánchídon, mely kezdeményezéshez az újfaluiak is csatlakoztak 2010-ben. A fõorvos felhívta a figyelmet a rendszeres mellszûrés fontosságára, hiszen a daganat 5-8 év alatt alakul ki, s minden nyolcadik, tizedik nõt érint a betegség. Önvizsgálatot már húszéves kortól kell végezni – hangoztatta a fõorvos, aki szerint vannak figyelmeztetõ jelek: csomó, folyamatos fájdalom, duzzanat, elszínezõdés, ránc, behúzódás, ekcémára utaló jelek, váladék. Bármelyik jel esetén orvoshoz kell fordulni, hiszen a késedelem gyengíti a gyógyulás esélyét.

Dr. Simon Éva, a Gróf Tisza István Kórház röntgen fõorvosa szintén a szûrõ vizsgálatok fontosságáról, céljáról, a korai felismerésrõl szólt. Kiderült: 40 éves kor alatt ultrahangos vizsgálattal, míg 40 év fölött röntgen mammográfiával történik a szûrés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tapintásos vizsgálat nem helyettesítheti a mammográfiát, továbbá a korán felfedezett emlõrák gyógyítható.

Halászné Szilágyi Gyöngyi az 1990-ben alakult Magyar Rákellenes Liga céljai közt említette a szûrést, megelõzést, a rehabilitációt, kutatások, kiadványok készítését, tájékoztatást, beteg-orvos találkozók és egyéb rendezvények szervezését, lebonyolítását. A 2006-ban alakult újfalui alapszervezet tagsága tavaly 250 fõre emelkedett, ám az éves tagdíj – 2000 Ft – miatt idén mintegy hetvenen maradtak. Az alapszervezeten belüli Együtt, Egymásért Emlõklub tagjai 15-en vannak.

Az elõadások után a résztvevõk elindultak a Szent István térre, ahol aztán a rózsaszín lufikat elengedték.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!