2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Áldozatokra és hõsökre emlékeztekForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-18 14:02:10
Évtizedek óta október 17-én emlékezik Berettyóújfalu a második világháborús áldozatokra, valamint Oláh Zsigmond református lelkészre, akit a vörös hadsereg tagja barbár módon, harmincéves korában gyilkoltak meg ezen a napon, 1944 õszén.

 

A református templomban megtartott istentiszteleten Majláth József helyi lelkész köszöntötte a megjelenteket, köztük a meggyilkolt hitoktató és lelkész lányát, Dr. Oláh Éva professzornõt és családját. „Övezze oltalmazó szeretet a hazáért életüket áldozó háborús hõsöket, lelkipásztorokat” – hirdette a szószékrõl a lelkész, majd Kalmár Dezsõné gyülekezeti tag szolgálata következett. A templom elõterében elhelyezett, a tisztelgõk által 1991-ben készített márványtábla elõtt a meggyilkolt lelkész lánya szólt az egybegyûltekhez. Oláh Éva elmondta: 68 éve emlékeznek meg édesapjáról, ám az elhunyt mindennap bennük van. Halálának évfordulója alkalom arra, hogy a berettyóújfalui és furtai hívek találkozzanak, hiszen már egy valóságos kis családi közösség forrt össze az elmúlt évtizedek során. Oláh Éva köszönetet mondott azért, hogy a gyülekezet és a városvezetés méltóképpen emlékezik meg édesapjáról. A Himnusz eléneklése után a család, a város polgármestere, alpolgármestere, a térség országgyûlési képviselõje, a református egyházközség képviselõi elhelyezték a kegyelet és tisztelet koszorúit Oláh Zsigmond emléktáblájánál.

A templom mellett álló elsõ és második világháború áldozatainak emlékére emelt szobornál a Szózatot énekelték el a jelenlévõk, majd ott is koszorúzás következett.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!