2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
„Három tonnánál az inát veti"Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-05-14 09:26:27
Bagdi József biharnagybajomi gazda ízes beszédét elhallgatná a városi szlenghez szokott újságíró napestig, de pörgetni kell a dialógust, hiszen a mezõgazdaságban ilyenkor tavasszal bizony dologidõ van.

Totál oda lesz

„Ha ez így megy tovább, a gabona totál oda lesz. Jelen állás szerint nem nézek ki többet a búzából, mint egy-másfél tonnát kektáronként, de még ha leszakadna is az ég, 3 tonna az inát vetné (értsd: legfeljebb ennyit teremne).

Szörnyû ez a szárazság, szerencsétlen növény ki se tudja hozni a hasból a kalászt" – kesergett a gazda, aki a fiával közösen mintegy 120 hektáron gazdálkodik, aminek (teszi hozzá: sajnos) nagyjából a fele kalászos gabona.

Bagdiék egyetlen reménysége hovatovább a tavasziakban (kukorica és napraforgó) van, hiszen az állomány mintegy 70 százaléka legalább kikelt.

„Negyven milliméter esõ minimum kellene, de ha holnap jönne húsz, a hét végén meg újabb húsz, én már azzal is kiegyeznék" – adott hangot legfõbb vágyának a családfõ.

 

Hoch István Derecskén mintegy 700 hektár szántót mûvel, aminek a 60-70 százaléka öntözhetõ. Ez azonban (mint fogalmazott) csupán elméleti lehetõség, hiszen elõfordulhat, hogy a csatornából is elfogy a víz. Volt már rá példa.

A gazda és családja az õszi búza vetésekor még mintegy 6-7 tonnás hektárankénti átlaggal kalkulált, ma viszont már (ahogyan õ fogalmazott) egy 4 tonnás termésnek is aláírnának.

 

Sokat alszik még kint

Mielõtt még bárki arra gondolna, hogy csupán a kisebb termelõk sírnak, mert nem bírják a versenyt a nagyokkal, eláruljuk: a nagyok ugyanúgy sírnak, és (mint az alábbiakból kiderül) meg is van rá minden okuk.

„A legelõkön a legnagyobb a szárazság, így idén nem tudunk anyaszénát venni. Éppenséggel öntözhetõ lenne a terület, de nem öntözhetjük, mivel Natura 2000-es (védett).

Fogalmam sincs, hogy honnan fogjuk az ötezer marhának való szénamennyiséget elõteremteni" – avatott be a gazdálkodás nehézségeibe Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója.

Az egyébként tõkeerõs gazdaságban a búza is sínyli a szárazságot, a tavasziak pedig egyenetlenül keltek. A szántóterületük negyede öntözhetõ, a lucernát és a kukoricát folyamatosan öntözik, a gyümölcsösben pedig csepegtetõ öntözés van.

Ezzel együtt a cégvezetõ búzából hektáranként legfeljebb 4-5 tonna körüli átlaggal számol az egyébként szokványos 6-7 tonna helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!