2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Szupererõs mesterséges izmot hoztak létre nemzetközi együttmûködésbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-11-20 10:57:46
Szupererõs mesterséges izmot hoztak létre nemzetközi együttmûködésben Washington, 2012. november 19., hétfõ (MTI) – Szupererõs mesterséges izmot hozott létre szén nanocsövekbõl álló, paraffinviasszal feltöltött szálakból egy amerikai, kanadai, brazil, ausztrál, kínai és dél-koreai szakemberekbõl álló nemzetközi kutatócsoport.

A mesterséges izom százezerszer nagyobb súlyt képes felemelni, mint a sajátja, és 85-ször több mechanikai erõt képes kifejteni, mint a vele megegyezõ méretû természetes izom – számolt be róla a Science Daily címû tudományos portál (http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121115141534.htm).

Az anyagkutatók szén nanocsövekbõl indultak ki, amelyek aprócska üreges grafithengerekbõl álló “hegesztetlen” csövek. Egyetlen nanocsõ átmérõje tízezerszer kisebb, mint az emberi hajszál átmérõje, miközben egységnyi tömegre vonatkoztatva százszor erõsebb lehet az acélnál.

“Az általunk kifejlesztett mesterséges izom erõs, ultragyors összehúzódásokra képes, amelyekkel az ugyanolyan méretû természetes izomhoz képest kétszázszor nehezebb súlyokat emelhet fel” – magyarázta Ray Baughman kémikus, a kutatócsoport vezetõje, a dallasi Texasi Egyetemen mûködõ nanotechnológiai intézet igazgatója. Mint hozzátette, egyelõre nem gondolnak arra, hogy a testen belül lévõ emberi izmokat helyettesítsenek az új mesterséges izommal, mert erre jelenleg alkalmatlan.

A Science tudományos magazinban ismertetett tanulmány szerint a mesterséges anyagot úgy készítették, hogy a szállá csavart szén nanocsöveket átitatták paraffinviasszal. Amikor akár elektromosan, akár fénnyel melegítették a viasszal feltöltött szálakat, akkor azok ûrtartalma nõtt, tágultak, miközben hosszában zsugorodtak.

Baughman úgy véli, hogy a mesterséges izmot egyszerûsége és nagy teljesítménye miatt széles körben alkalmazhatják a jövõben, például robotokban, mûtéteknél használt katéterekben, mikromotorokban, állítható optikai rendszerekben, mikrobillentyûkben vagy akár játékokban.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!