2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Téli gumi nélkül sehová!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-08 16:01:26
Debrecen - Ha az autó megcsúszik, a legtapasztaltabb autós is elvesztheti uralmát a kocsi fölött.

Egyre gyakrabban jegesednek el az ország útjai, ahogy végérvényesen elkezdõdik a tél. Sajnos az elmúlt napokban már több baleset is történt amiatt, hogy a sofõrök a megszokott rutin szerint vezettek és nem vették figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Nem lehet elég alkalommal felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a téli gumiabroncsok használata. A téli hónapokban a megnövekedett csúszásveszély a legtapasztaltabb vezetõkön is kifoghat, mivel csúszás esetén irányíthatatlanná válhat a jármû.

Fel kell készülni

A téli idõszak beköszöntével fel kell készülni a jeges, csúszós, havas, latyakos utakra. A vezetési tapasztalat és az elõvigyázatosság nem elég: ha az autó megcsúszik, a legtapasztaltabb autós is elvesztheti uralmát a kocsi fölött. Az irányíthatatlanná vált jármû pedig életveszélyt jelent a benne ülõkre és a környezetében lévõkre egyaránt. A közlekedést nagyon sok tényezõ befolyásolja, és nem lehet a külsõ környezet jelentõségét kellõ képen felbecsülni. A téli csúszós utak jelentõsen megnövelik a balesetek esélyét. A Police.hu portál összefoglalta, hogy a jármûvek féktávolsága miként változik az útviszonyok tekintetében. Egy 50 km/óra sebességgel haladó gépjármû féktávolsága, ideális környezetben és száraz úton kb. 8 méter. Azonos körülmények között vizes út esetén ez a távolság megkétszerezõdik, 16 méter lesz. Havas talajon ez a táv 32 méter, illetve jeges úton akár, a száraz úton történõ megálláshoz szükséges távolság nyolcszorosa is lehet, vagyis 64 méter.

Nem véletlenül…

A tévhitekkel ellentétben a téli gumik nemcsak a jeges, havas utakon jelentenek nagyobb biztonságot, hanem a száraz, de hideg napokon is, amikor a hõmérséklet stabilan 10°C fok alá esik. A nyári gumik a hideg beálltával sokat vesztenek tapadásukból és ezbalesethez vezethet. A téli- és a nyári gumik összetétele nagymértékben különbözik egymástól, a téli abroncsok puhábbak, jobban tapadnak és inkább ellenállnak a hidegnek. Téli külföldi utazás tervezésekor pedig feltétlenül érdemes elõre tájékozódni, hiszen több uniós országban, például Ausztriában kötelezõ a téli gumi használata. „Természetesen a megfelelõ téli szett sem garancia a balesetek megelõzésére, ezért fontos, hogy minden autós rendelkezzen kgfb-vel, illetve balesetbiztosítással” – tette hozzá Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!