2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Berettyóújfalu adósságkonszolidációjaForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-15 15:05:08
A városházán az önkormányzat bizottsági elnökei, intézményvezetõk elõtt tartott sajtótájékoztatót Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a térség országgyûlési képviselõje, Dr. Vitányi István, valamint a város polgármestere, Muraközi István és alpolgármestere, Pálfi Anikó társaságában.

Vitányi István emlékeztetett rá, hogy idén október 27-én az „Önkormányzatok adósságcsapdában” címû rendezvényen jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány átvállalja az ötezer fõ alatti települések adósságállományát, míg az efölötti lélekszámú települések esetében 40-70 százalékban siet az önkormányzatok megsegítésére. A honatya bejelentette: amíg 2002-ben 52,7 százalékon állt az államadósság, addig 2010-ben ez az arány 80 százalék fölé nõtt. A polgári kormány eltökélt szándéka az önkormányzatok megsegítése, s az adósságrendezés érdekében a kormánytagok felkeresik az ötezer feletti lélekszámú településeket, ezért került sor a mostani sajtótájékoztatóra.

Fónagy János szerint a legnagyobb sorscsapás az önkormányzatokra nézve a 2002-2010 között két és félszeresére – nyolcezer milliárdról húszezer milliárdra - nõtt államadósság, amit a korábbi három MSZP-SZDSZ-kormány halmozott fel. Utalt az államtitkár arra, hogy egyrészt az állam a kötelezõ feladatok ellátására egyre csökkenõ normatívát biztosított, másrészt az európai uniós pályázatok megvalósításához szükséges önkormányzati önerõt csak hitelbõl, vagy kötvény kibocsátásából tudták elõteremteni a települések. Súlyos problémaként említette az államtitkár azt, hogy az adósság közel fele devizaalapú. Itt jegyezte meg, hogy az e körben érintett 600 ezer családból, aki még nem tette meg, december 28-ig jelentkezzen be az árfolyamrögzítésre.

A berettyóújfalui adósság keletkezésérõl elmondta: a 4,1 milliárd forintnyi teher 2010 elõtt keletkezett. A felvett fejlesztési hiteleket iskola, kórház, strandfelújításra, kerékpárút építésére fordították. Elismerõen szólt az iparûzési adó befizetésérõl. 2013-ban az állam megközelítõleg 50 százalékban – egyedi elbírálás alapján - átvállalja az önkormányzatok adósságát.

Muraközi István polgármester a jelenlévõk elõtt elmondta: drámai forráskivonás történt az önkormányzatoknál 2006 és 2010 között. Berettyóújfalu adósságállománya ez idõ alatt meghúszszorozódott: húszmillióról négymilliárd forintra! 2010 óta ez az összeg azonban nem nõtt, sõt, az egymilliárdos kötvénykibocsátásból 250 milliót visszafizettek. A polgármester úgy véli, Újfalu 60 százalékos konszolidációra számíthat 2013-ban a kormánytól.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!