2024. április 27. Szombat, Zita.
 
„A Palmetta egy örökséget szeretne megõrizni” - Interjú Lener Veronikával – Forrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-12-20 15:31:56
  A 19 éves, komádi származású lány középiskolás korában hagyta mögött városunkat, hogy néptánc oktató váljon belõle. Azóta már szakmát is szerzett, valamint a nagysikerû Palmetta együttes egyik énekese lett. A zenekarról és a tanulmányairól is kérdeztem Lener Veronikát.  

 

- Hogyan kerültél el Komádiból?

- Már gyermekkoromban nagyon megszerettem a néptáncot és elhatároztam, hogy tánctanár leszek! :DAz akkori tanárom Mahovics Tamás volt az, aki felkészített a békéscsabai Bartók Béla Mûvészeti Szakközépiskola Néptánc szakára. Mivel sikeresen felvételiztem, így elkerültem otthonról Békéscsabára egy kollégiumba.

- Mióta foglalkozol énekléssel?

- Gyerekkorom óta, hiszen a néptánc mellett népdalokat is tanítottak nekünk, de ugyebár nem azon volt a hangsúly. Valójába csak 2 évet foglalkoztam népi énekkel. A mamám volt az, aki mindig mondta nekem, hogy szép hangom van  és miért nem iratkozom a Zenesuli népi ének szakára. Végül hallgattam rá és felkerestem János Hajnalkát a Bartók iskolában, aki fel is vett magához. De mivel végeztem a szakközépiskolában, már nem járok hozzá.

- Hogyan kerültél a Palmetta együttesbe?

- János Hajnalka által. Ez a zenekar 4 éve mûködik, 3 énekessel. Az egyikõjük ki lépett. Hajni rám gondolt. Megkérdezte, hogy nem érdekelne-e, mert õ el tudna engem képzelni maguk között. A válaszom természetesen igen volt. Megtanultam az összes számukat és elmentem egy próbára. Bemutatkozás után beledobtak a mély vízbe: mikrofon a kézbe és mehet a próba! A végén Kima Norbert (a zenekar feje) csak rám nézett és annyit mondott, hogy "Üdv a csapatban Vera, jövõ héten klipforgatás, hazaviszlek, és útközben mindent megbeszélünk."

- Milyen stílusú zenét énekeltek?

- Ahogy a rajongók mondják: NÉPI METÁL. A zenekar kemény, metálos zenére komponálja a népi hagyományos kiejtésben és formában lévõ népdalokat.

- Mit jelent a Palmetta név?

- A Kárpát-medence és Belsõ-Ázsia egyik õshonos virága a Tulipa Hungarica. A magyar nép ezer évig élt a vadtulipán elfordulási tájain, az egész Kárpát-medence területén ismert díszítõmotívum. Ez már a honfoglalás kori leleteken is jól kivehetõ volt, pl. az ötvös díszítõ mûvészetben, az árpád házi királyaink pénzérméin, címereiben, a koronázó paláston, Mátyás király trónkárpitján és az egyedülálló tulipános ládákon. Az Attila- Kardjaként ismert, eredetileg Álmos vagy Árpád szablyájának markolatán, szíjvégeken, ruhadíszeken, különbözõ területeken feltárt tarsolylemezeken, valamint XI. századi kõfaragó mûhelyek maradványain egyaránt fellelhetõ a tulipán és szívmotívumok együtt. A honfoglaló Magyarok díszítõmûvészetében a Palmetta a hegyével kifelé álló szívmintából alakult ki. Ennek stilizálása, növényi elemekkel, indákkal való együttes ábrázolása eredményezte a szívpalmettás díszítõ stílust.

- Mi a zenétek üzenete, mondanivalója?

- A Palmetta zenekar egy olyan örökséget szeretne megõrizni, mint a magyar népdal. Tudjuk, hogy Magyarország egyedülálló népdalcsokor birtokában van. A modern rockzene és a hagyományõrzés összeillesztésével kívánjuk eljuttatni olyan rétegekhez is a népdalainkat, akik más körülmények között nem hallgatnak, nem hallgatnának ilyen stílusú zenét. Ezzel is életben tartva a magyar kultúra ezen részét! Kötelességünknek érezzük ezt a gyönyörû örökséget továbbvinni, mit õseink ránk hagytak.

- Mivel foglalkozol a hétköznapjaidban?

- Ez elég bonyolult. Tanulok még egy békéscsabai iskolában, amellett dolgozom a Budapest Bankban, mint hitel elbíráló. Néptáncot nem tanítok sehol, viszont táncolni vissza járok a Bartókba Szarka Zsolt Mesteremhez. Volt egy táncegyüttes ahol táncoltam, (Viharsarok Táncmûhely) de sajnos ott kellett hagynom, mert nem tudtam összeegyeztetni a dolgaimat. Szabadidõm viszont még így is alig van.

- Mennyire foglal le az énekesi teendõd?

- Teljes mértékben lefoglal. Hiszen gyakorolni kell, nem csak a zenekari próbákon, hanem otthon is, fõleg most, mert februárban CD-t akarunk kiadni. Kettõt is, az egyik metálos hangzású lesz, a másik pedig akusztikus. Így most rengeteg az új dal.

- Tudod hasznosítani a néptánc oktatói képesítésed az együttesben?

- Nincs szükség rá, mert táncosaink egytõl egyig olyan szakképzett néptáncosok, mint én, így a táncokat-koreográfiákat közösen készítik el.

- Mik a jövõbeni terveid?

- Vannak, dolgok melyeket szeretnék megvalósítani, de óvatosan bánok ezekkel az elképzelésekkel, hiszen a mai világban semmi sem biztos. Egyébként is, az én életem percrõl percre képes változni, nálam minden hirtelen és spontán jön.

Rozsik Rita

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!