2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Új és módosuló tûzvédelmi jogszabályokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-31 14:25:57
Budapest – Január 2-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság piacfelügyeleti eljárását szabályozza részleteiben, tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea tûzoltó õrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje.

jogszabály piacfelügyeleti hatósági feladatokkal ruházza fel a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságot az építési, tûzoltó-technikai termékek, tûz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések tûzvédelmi, biztonságossági követelményei tekintetében. Az ezekkel összefüggõ helyszíni ellenõrzéseket a katasztrófavédelmi kirendeltségek végzik majd, szükség esetén piacfelügyeleti bírságot szabhatnak ki.

Szintén január elejétõl lesz hatályos két kormányrendelet is, amelyek a tûzvédelmi hatósági feladatokat, valamint a tûzvédelmi bírságot szabályozzák, tette hozzá a szóvivõ. Ezekben a jogszabályokban jelentõs változásként jelenik meg a kéményseprõ-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyeleti hatásköre, amelyet a jogszabály a katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz delegál. Azonban további feladatokkal is ellátja az igazgatóságokat a szabályozás, például akatasztrófavédelmi fõigazgatóság tûzvédelmi szolgáltatókkal – tûzoltó készülék-karbantartók, beépített tûzvédelmi berendezés karbantartók, telepítõk, távfelügyeletek, oktatásszervezõk, vizsgáztatók – kapcsolatos közigazgatási és szolgáltatás-felügyeleti hatáskörei is ide kerülnek, amelyekrõl a nyilvántartásokat is õk kezelik.

A januárban életbe lépõ rendelkezések szerint tûzvédelmi szakvizsgát kell tenniük az erõsáramú berendezések idõszakos felülvizsgálatát végzõknek, ehhez a jogszabály május 1-jéig biztosít átmeneti idõszakot.
Hatályba lép egy BM rendelet is, amely szerint a tûzvédelmi hatóságok látják el a kéményseprõ-ipari közszolgáltatók hatósági felügyeletét. Ez a rendelkezés megteremti a tûzvédelmi hatóság számára a hatósági felügyelet lehetõségét, amelyet a kéményseprõipari-közszolgáltatók tekintetében a katasztrófavédelmi igazgatóságok, az ingatlantulajdonosoknál pedig a katasztrófavédelmi kirendeltségek látnak el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!