2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ennyit zuhant az ingatlanbefektetési forgalomForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-12 15:14:17
Lengyelországban és Oroszországban voltak a legaktívabbak a befektetõk 2012-ben, a teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom azonban összességében 35 százalékkal esett 2011-hez képest a CBRE éves összesített adatai szerint.

Lengyelországban és Oroszországban az év végi hajrá hozott néhány több százmilliós tranzakciót, az éves  forgalom azonban ezeken a piacokon is 20 százalékkal elmaradt a 2011. évi értéktõl. A teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom 35 százalékos zsugorodás mellett 7,4 milliárd euróra csökkent.

A legkedveltebb régiós befektetési célpontok továbbra is leginkább Varsó és Moszkva, a prágai irodapiac likviditása pedig szûkült. A vásárlók sokkal megfontoltabbak az irodai üresedés emelkedése és az új bérlõk alacsony száma miatt, így az irodapiaci befektetések szintje alacsony maradt. Ugyanakkor a legjobb irodaházakért még kitart az érdeklõdés: a Skanska City Green Court irodaházát a német Deka bank vásárolta meg 54 millió euróért, és az ár igazolta az elsõ osztályú prágai ingatlanok hozamszintjét, ám a piacon kevés az ehhez hasonló minõségû eladó ingatlan.

Az elsõ osztályú ingatlanok árai relatíve stabilak a legtöbb részpiacon, azaz a minimálisan elvárt hozam a legjobb ingatlanok körében nem változott. A másodlagos irodapiac hozamai viszont még a leginkább likvid városokban is (mint Moszkva vagy Varsó) legalább 75-100 bázispontot emelkedtek. Varsóban ugyan kitartott a likviditás, azonban az elõzõ évhez képest a befektetõk elkezdték beárazni az üresedés következõ 12-18 hónapban várható növekedését. Ezért bizonyos külsõ kerületekben a hozamok emelkedésnek indultak.

A lengyel piacon a fõvárosi és vidéki városok között is komoly, mintegy 150 bázispont a hozamkülönbség. A varsói belváros legjobb ingatlanjaihoz mért hozamkülönbség várhatóan tovább fog nõni 2013 végéig.

A negyedik negyedévben Budapesten is sikeresen zárult egy irodapiaci tranzakció, aminek köszönhetõen az éves forgalom elérte a 120 millió eurót. A minõségi kiskereskedelmi ingatlanok kínálata továbbra is korlátozott a régióban, így az iroda maradt a leginkább likvid szegmens. Egyértelmû a különbség a központi helyen álló legjobb ingatlanok és a piac többi része között: az elõbbi szegmensben a befektetõk aktívak maradtak, míg a többi piac küzd az érdeklõdés felkeltéséért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!